Dlaczego warto jeść kiszonki?
2017-11-17 14:17:47Jesienią i zimą nasz organizm domaga się dodatkowych ilości witamin, aby mógł lepiej walczyć z zarazkami, które atakują nas z każdej strony. Świetnym sposobem na uodpornienie się jest spożywanie kiszonek. To właśnie te produkty działają dobroczynnie na nasz organizm i pomagają uporać się z przeziębieniami i grypą. Zobaczcie, dlaczego warto jeść kiszonki.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Popularna kiszona kapusta czy smaczne ogórki kiszone nie bez powodu uwielbiane są tak bardzo przez wiele osób. Produkty te nie tylko dobrze smakują, ale mają pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Kiszonki zawierają duże ilości kwasu mlekowego, który powstaje w momencie fermentacji, czyli podczas kiszenia, a jak wiadomo nie od dziś, to właśnie kwas mlekowy ma ogromny wpływ na układ pokarmowy i inne procesy, które zachodzą w naszym organiźmie. Ponadto kiszonki to bogactwo błonnika, którego tak bardzo potrzebujemy. To właśnie on odpowiedzialny jest między innymi za poprawną perystaltykę jelit i procesy trawienia. Kiszonki są bogactwem witaminy C, K, E, a także fosforu, wapnia, dlatego właśnie jesienią i zimą warto dodać je na stałe do swojej codziennej diety. O czym jednak trzeba pamiętać? O tym, że produkty te zawierają spore ilości soli, którą raczej powinniśmy omijać, dlatego warto samemu w domu kisić ogórki, kapustę lub inne produkty. Wtedy będziemy mieć pewność, że nie zawierają one zbyt dużych ilości soli, konserwantów i dodatków, które niszczą dobroczynne właściwości kiszonek.
gol
fot. pixabay.com