Do czego mogą służyć łupiny cebuli?
2018-09-21 11:05:50Łupiny cebuli to resztki, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci od razu po procesie obierania. Okazuje się, że robimy to niepotrzebnie, ponieważ zewnętrzna warstwa tego warzywa może się przydać do wielu rzeczy. Poznaj właściwości łupin cebuli!
Odpady z warzyw - zatruwanie środowiska
Według naukowców resztki warzyw stanowią dużą część odpadów w skali całego świata. Ich gnicie zaczyna coraz bardziej zatruwać środowisko, dlatego poszukiwane są sposoby na wykorzystanie ich w medycynie i innych dziedzinach. Okazuje się, że łupiny cebuli mają właściwości, za pomocą których będziemy mogli w przyszłości tworzyć leki dostępne bez recepty i suplementy diety.
Łupiny z cebuli - właściwości
Łupiny cebuli mają właściwości lecznicze. Zawierają tzw. kwercetynę (związki fenolowe), która jest naturalnym antyoksydantem, czyli może przeciwdziałać alergii. Oprócz tego, dzięki związkom siarkowym i flawonoidom, można wykorzystać zewnętrzne warstwy tego warzywa do leczenia astmy, chorób serca, nowotworów, otyłości oraz cukrzycy.
Bogactwo witamin i minerałów w łupinach cebuli, takich jak chrom, selen, potas, magnez, żelazo i wapń, sprawia, że można je wykorzystać także do leczenia przeziębienia i grypy.
Jak wykorzystać łupiny cebuli?
Powyższe argumenty pozwalają stwierdzić, że łupiny cebuli mogą służyć do leczenia i dbania o zdrowie. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to jadalny element warzywa. Najlepiej przygotować z niego prosty napar, który może posłużyć nie tylko jako herbata do picia, wspomagająca sen i spokój ducha, ale także jako tonik do twarzy przeciw trądzikowi lub maść do pięt na regenerację skóry.
Jak przygotować napar?
Wystarczy łupiny cebuli ugotować w litrze wody, po czym zostawić garnek na kilka minut, aby napar mógł zyskać właściwości warzywa. Po przecedzeniu wywar staje się gotowy do użycia. Jeśli mamy zamiar pić go w formie herbaty, można dodać do niego miodu dla uzyskania lepszego smaku.
PW
fot. Pixabay.com
Źródło: porta.abczdrowie.pl, polubione.com