Durian z żytniówką, czyli śmiertelnie niebezpieczne połączenie
2020-04-28 14:14:03Durian to nazwa rzadko spotykanego owocu, którego spożycie może w niektórych przypadkach zagrażać życiu. Jak się okazało w ostatnim odcinku "Milionerów", połączenie duriana alkoholem skutkuje śmiercią. Zebraliśmy informacje na temat samego produktu, jak i mieszanki, która jest zabójcza w skutkach. W celu zapewnienia sobie bezpieczeństwa, przeczytajcie nasz artykuł o właściwościach i działaniu duriana.
Ważne pytanie w nowym odcinku "Milionerów"
W 251. odcinku 5. sezonu programu "Milionerzy" pojawiło się pytanie, które powinny zadać sobie wszystkie osoby, wybierające się na egzotyczne wakacje. Uczestnik nie znał, co prawda, prawidłowej odpowiedzi, ale dzięki wykorzystaniu koła ratunkowego 50:50 oraz telefonu do przyjaciela, udało mu się zdobyć 20 000 złotych. Pytanie brzmiało:
Co stanowi śmiertelnie niebezpieczną mieszankę?
A: pomelo z żubrówką
B: winogrona z piwem
C: liczi z szampanem
D: durian z żytniówką
Opcja z kołem ratunkowym ograniczyła wybór do dwóch wariantów: B i D. Jednak 20 000 złotych to dość wysoka stawka, dlatego nic dziwnego, że uczestnik postanowił nie ryzykować i wspomóc się wiedzą przyjaciela. Prawidłową odpowiedzią było D: durian z żytniówką.
Ciekawostki o durianie
1. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji i w zasadzie tylko tam jest doceniany. Jego owoce rosną na ogromnych drzewach, sięgających nawet 50 metrów wysokości. Sezon na duriana w Azji występuje dwa razy w roku: od czerwca do sierpnia oraz od listopada do stycznia. Mimo że jest prawdopodobnie najbardziej śmierdzącym owocem na świecie, to zdaniem Azjatów stanowi przepyszną przekąskę. Według nich, cytując: pachnie jak piekło, smakuje jak niebo. Durian zyskał tam miano króla owoców.
2. Owoc duriana może ważyć aż 4 kg i osiągać 40 cm wysokości. Ma dość specyficzny wygląd, gdyż jego skórka jest żółto-brązowa i kolczasta. Natomiast intensywnie żółty miąższ posiada konsystencję budyniu lub surowego ciasta. Co więcej, jego nasiona są wielkości kasztanów, a w smaku przypominają orzechy.
3. Durian jest bogaty w witaminy i właściwości odżywcze. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak żelazo, miedź, potas, mangan i kwas foliowy. Ma również pozytywny wpływ na żołądek i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Durian jest też niskokaloryczny, jako że składa się głównie z wody i węglowodanów (100 g dostarcza około 147 kalorii).
4. Sok z liści duriana ma właściwości lecznicze i uznawany jest w Azji jako naturalny afrodyzjak. Ze względu na jego właściwości rozgrzewające, wykorzystywany jest w walce z gorączką, przy anemii, a także jako środek, który wzmacnia odporność.
Durian w połączeniu z alkoholem
Mimo tych wszystkich pozytywnych właściwości, jak i pochwał ze strony krajów azjatyckich, dobrze byłoby zachować ostrożność, jedząc duriana. Ekstrakt z tego owocu hamuje aktywność dehydrogenazy aldehydowej. Jest to enzym, który odpowiada za metabolizm alkoholu w organizmie. Innymi słowy, picie alkoholu i jednoczesne spożywanie duriana może doprowadzić do śmierci. Warto się zatem pilnować!
JS
fot. pixabay.com/truthseeker08
źródło: party.pl, poradnikzdrowie.pl