Energia na jesień, czyli przepis na pizzę
2012-10-29 13:01:05Przed nami coraz dłuższe jesienne wieczory. O tej porze roku, szczególnie ze względu na odporność psychiczną i fizyczną, nie powinniśmy odmawiać sobie odrobiny energii pochodzącej z dobrego jedzenia. Zatem zachęcamy do wykorzystania czasu na kuchenne eksperymenty. Może zamiast spotykać się w restauracji, warto zachęcić przyjaciół do wspólnego przygotowania pizzy?
Składniki:
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 szklanki mleka
1 szklanki wody
30 g drożdży
łyżeczka oleju rzepakowego
mały koncentrat pomidorowy
1 szklanka ketchupu
ser topiony Hochland w plasterkach z salami
kukurydza w puszce
szynka
pieczarki
sól, pieprz
oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozdrabniamy i zalewamy mlekiem i wodą. Mieszamy tak długo, aż się nie rozpuszczą. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dolewamy gotowe, rozpuszczone drożdże. Dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. Ugniatamy ciasto ok. 15 minut tak, by nie przyklejało się do rąk. Przykrywamy je czymś i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i kroimy składniki na pizzę. Łączymy koncentrat pomidorowy z ketchupem i doprawiamy ziołami (bazylią i oregano). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Szynkę i pieczarki kroimy na plasterki. Odcedzamy kukurydzę. Kiedy ciasto jest już gotowe, ugniatamy je i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy placek z zawiniętymi boczkami, który kładziemy na natłuszczonej blasze. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy przygotowane dodatki. Na całość kładziemy plastry sera topionego Hochland i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
ip