Falafel
2008-09-26 08:31:16- puszka ciecierzycy
- łyżka oleju sezamowego
- pęczek pietruszki
- jedna cytryna
- jedna średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- jedno jajko
- bułka tarta
Falafel to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Są naprawdę pyszną alternatywą dla kotletów wykonanych z mięsa. Wykonując je postępujemy jak przy humusie, czyli miksujemy wszystkie składniki razem. Nie dodajemy jednak wody, ponieważ tym razem zależy nam, aby masa była zwarta. Formujemy kuleczki o średnicy około 5 cm. Obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha!!
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)