Ciasta i desery - Kulinaria

Faworki

2008-10-17 17:09:23
 Składniki:
- 1kg mąki
- ź kostki margaryny
- 5 do 6 całych jajek
- 1 śmietana najlepiej kwaśna
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 olej do smażenia, dla burżuazji - oliwa z oliwek, dla tradycjonalistów - około 2 kostki smalcu
- 1 cukier puder lub polewa czekoladowa

Mąkę wysypujemy do miski. Dodajemy proszek, margarynę, śmietanę i jajka. Z jajkami jest o tyle zabawnie, że możemy się porwać na same żółtka (co nie specjalnie polecam). Użycie samych żółtek wiąże się niesamowicie kruchym i delikatnym ciastem. Przez co też trudniejszym w ugnieceniu i wałkowaniu. Trzeba też, oczywiście użyć większej ilości jajek.

W zależności od konsystencji ciasta. Ważne jest, aby zawsze mieć dodatkowy kilogram mąki w celu podsypywania przy wałkowaniu. Jeśli nie uda nam się zdobyć kwaśnej śmietany, istnieje teoria o dodatkowej łyżce octu, która zakwasi ciasto. Oczywiście w miarę gęste kefiry, jogurty naturalne i maślanki też dają radę.

Kiedy już uda nam się ugnieść ciasto. Tak, aby charakteryzowało się w miarę jednolitą konsystencją. Jednocześnie nie będąc ani za twarde, ani za miękkie. Możemy oddzielić kawałek mieszczący się w obu dłoniach i pourabiać go jeszcze przez chwilę. Poczym posypujemy stolnicę lub blat odrobiną mąki, a żeby ciasto nie przywierało do powierzchni i wałkujemy. Kiedy leży już przed nami rozwałkowany placek. Łapiemy z nóż i kroimy go na podłużne plastry. Długość plastra - faworka uzależniamy od długości patelni lub garnka, w którym będziemy smażyć. Możemy robić dłuższe poręczniejsze faworki lub krótsze, równe i bardziej pracochłonne w przygotowaniu. Jeśli leżą już przed nami podłużne paski rozwałkowanego ciasta, wycinamy w nich nożem podłużną kreskę, nie stykającą się z żadną z krawędzi. Po czym podnosimy faworka, łapiemy za górną część i wkładamy ją jakby przez uprzednie wyciętą podłużną kreskę do wewnątrz. W ten sposób powstaje jakby kokardka, czyli w 100%, choć jeszcze surowy faworek. Kiedy jesteśmy już po uformowaniu pierwszej partii. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Musi być on na 1 ½ lub około 2 cm głęboki. Ponieważ faworek w trakcie smażenia musi w nim pływać. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy pierwszą partię faworków, gdy staną się rumiane z pierwszej strony, najlepiej przy pomocy 2 widelców obracamy je na 2 stronę. Jeśli są już rumiane z 2 strony wyciągamy je najlepiej na papierowe ręczniki, lub serwetki. Żeby mogły łatwiej ociec z tłuszczu. Jeśli uznamy, że nie chce nam się formować i smażyć już więcej faworków. Ciasto możemy zamrozić i po jakimś czasie z już gotowego rozmrożonego ciasta usmażyć ponownie faworki. Gotowe usmażone faworki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową lub smakową w zależności od upodobania. Mmm… pychota.

Katarzyna Frączak
(katarzyna.fraczak@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Faworki
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • pyszne!! [0]
    Gosia, która nie ma łosia
    2008-10-17 23:12:56
    Polecam. Faworki Kasi nie mają sobie równych. To mistrz wśród wypieków wszelakich.
Zobacz także
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Maj 2022
5 pomysłów na zdrowe przekąski w maju

Sprawdź, jak dobrze wykorzystać sezonowe warzywa i owoce.

Polecamy
Ciasto z naipisem
10 oryginalnych napisów na torty urodzinowe [FOTO]

Szukasz inspiracji, jak w zabawny sposób ozdobić ciasto z okazji urodzin? Sprawdź 10 najciekawszych propozycji!

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Polecamy
Ostatnio dodane
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?