Forsycja - piękny wiosenny kwiat nie tylko odzdobą. Jakie ma właściwości dla zdrowia?
2023-03-21 09:39:42W Polsce możemy spotkać forsycję bardzo często w ogrodach, ponieważ jest jedną z piękniejszych ozdób. Intensywny żółty kolor kwiatów przyciągnie niejeden wzrok. Okazuje się, że forsycja przyda się nie tylko w ogrodzie. Ten kwiat ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj więcej w poniższym artykule.
Zobacz też: Superfoods - czym są i dlaczego warto je stosować?
Charakterystyka forsycji
Forsycja to roślina, która pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie przede wszystkim znana jest z medycyny tradycyjnej. Należy do rodziny oliwkowatych. Istnieje jedenaście gatunków tego krzewu, jednak w Polsce uprawia się trzy z nich:
- Forsycja zwisła – osiąga nawet do 3 m wysokości. Jej długie, wiszące gałęzie często sięgają aż do ziemi. Na wiosnę zakwitają na nich bardzo intensywne żółte kwiaty.
- Forsycja pośrednia — jest najczęściej spotykanym gatunkiem w naszym kraju. Istnieje wiele odmian forsycji pośredniej, a najbardziej popularne z nich to "Maluch" oraz "Spectabilis";
- Forsycja koreańska — osiąga około 1,5-2 m wysokości. Jest odporna na niskie temperatury.
Okres kwitnięcia forsycji przypada od połowy marca do początku maja, a więc można nazwać ten kwiat wiosennym.
Prozdrowotne właściwości forsycji
Przede wszystkim forsycja jest bogatym źródłem flawonoidów, które u kwiatów są odpowiedzialne za barwę i wzrost, a u ludzi działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo. Usuwają z organizmu także metale. Jednym ze związków flawonoidowych jest rutyna, która wzmacnia naczynia krwionośne i je uszczelnia. W dodatku forsycja zawiera saponinę, czyli związek moczopędny, przeciwzapalny i wykrztuśny, wspomagający procesy trawienne.
Jak wykorzystać forsycję w kuchni?
Na początku warto zaznaczyć, że forsycja ma jadalne kwiaty. Zatem mogą one stanowić świetną ozdobę, np. do sałatek. Aby wykorzystać forsycję w kuchni, wystarczy przygotować zwyczajny napar. Picie takiego słodkiego napoju polecane jest głównie w sezonach przeziębieniowych. Może posłużyć także jako tonik do twarzy, opóźniający starzenie się skóry oraz substancja do płukania gardła.
Dobrym wyborem będzie przygotowanie nalewki z forsycji. Obniży ona poziom cukru we krwi, zadziała uspokajająco oraz rozkurczowo. Trzeba wspomnieć, że forsycja obniża krzepliwość krwi, zatem powinny jej unikać osoby, mające problemy z krzepliwością.
KD
fot.pexels
Źródło: dietetycy.org.pl