Zdrowie - Kobieta

Forsycja - piękny wiosenny kwiat nie tylko odzdobą. Jakie ma właściwości dla zdrowia?

2023-03-21 09:39:42

W Polsce możemy spotkać forsycję bardzo często w ogrodach, ponieważ jest jedną z piękniejszych ozdób. Intensywny żółty kolor kwiatów przyciągnie niejeden wzrok. Okazuje się, że forsycja przyda się nie tylko w ogrodzie. Ten kwiat ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj więcej w poniższym artykule.

Zobacz też: Superfoods - czym są i dlaczego warto je stosować?

Forsycja - piękny wiosenny kwiat nie tylko odzdobą. Jakie ma właściwości dla zdrowia?Charakterystyka forsycji

Forsycja to roślina, która pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie przede wszystkim znana jest z medycyny tradycyjnej. Należy do rodziny oliwkowatych. Istnieje jedenaście gatunków tego krzewu, jednak w Polsce uprawia się trzy z nich:

  • Forsycja zwisła – osiąga nawet do 3 m wysokości. Jej długie, wiszące gałęzie często sięgają aż do ziemi. Na wiosnę zakwitają na nich bardzo intensywne żółte kwiaty.
  • Forsycja pośrednia — jest najczęściej spotykanym gatunkiem w naszym kraju. Istnieje wiele odmian forsycji pośredniej, a najbardziej popularne z nich to "Maluch" oraz "Spectabilis";
  • Forsycja koreańska — osiąga około 1,5-2 m wysokości. Jest odporna na niskie temperatury.

Okres kwitnięcia forsycji przypada od połowy marca do początku maja, a więc można nazwać ten kwiat wiosennym.

Prozdrowotne właściwości forsycji

Przede wszystkim forsycja jest bogatym źródłem flawonoidów, które u kwiatów są odpowiedzialne za barwę i wzrost, a u ludzi działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo. Usuwają z organizmu także metale. Jednym ze związków flawonoidowych jest rutyna, która wzmacnia naczynia krwionośne i je uszczelnia. W dodatku forsycja zawiera saponinę, czyli związek moczopędny, przeciwzapalny i wykrztuśny, wspomagający procesy trawienne.

Jak wykorzystać forsycję w kuchni?

Na początku warto zaznaczyć, że forsycja ma jadalne kwiaty. Zatem mogą one stanowić świetną ozdobę, np. do sałatek. Aby wykorzystać forsycję w kuchni, wystarczy przygotować zwyczajny napar. Picie takiego słodkiego napoju polecane jest głównie w sezonach przeziębieniowych. Może posłużyć także jako tonik do twarzy, opóźniający starzenie się skóry oraz substancja do płukania gardła.

Dobrym wyborem będzie przygotowanie nalewki z forsycji. Obniży ona poziom cukru we krwi, zadziała uspokajająco oraz rozkurczowo. Trzeba wspomnieć, że forsycja obniża krzepliwość krwi, zatem powinny jej unikać osoby, mające problemy z krzepliwością.

KD

fot.pexels

Źródło: dietetycy.org.pl

Słowa kluczowe: forsycja, kwiat, właściwości zdrowotne, kwiaty, forsycja pośrednia
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

Polecamy
poranek
Jak wstawanie o 5 rano wpływa na jakość życia?

Jakie korzyści wynikają z wczesnej pobudki?

Jaki wpływ ma zmiana czasu na samopoczucie
Jak przestawianie zegarków wpływa na samopoczucie?

Sprawdź, jakie nieprzyjemne objawy może powodować zmiana czasu.

Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.