Grillowane warzywa
Warzywa z grilla
2018-07-24 11:46:41Lato to idealny czas na grillowanie. Piękna pogoda tylko zaostrza apetyt i sprawia, że chętniej jadamy na świeżym powietrzu. Oprócz popularnych karkówek, kurczaka i kiełbasek, warto spróbować również lżejszych i mniej kalorycznych potraw. Grillowane warzywa to świetny i smaczny pomysł na szybkie potrawy, które pozbawione są ogromnych ilości tłuszczu, a mimo tego smakują naprawdę rewelacyjnie. Zobaczcie, jak zrobić warzywa z grilla.
Bakłażan z grilla z mozzarellą
Aby bakłażan z grilla wyszedł naprawdę smaczny, warto go skropić odrobiną oliwy z oliwek. Warzywo kroimy w centymetrowe paski, delikatnie smarujemy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli morskiej oraz rozmarynem. Na każdy plaster kładziemy kawałek mozzarelli. Warzywa z serem grillujemy przez około 10 - 15 minut, aż będą pięknie zarumienione. Bakłażan z grilla idealnie komponuje się z lekkim sosem jogurtowym.
Grillowana cukinia z serem feta
W misce mieszamy ze sobą kawałek sera feta, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz zioła (oregano, bazylię, majeranek). Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry. Smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i solimy do smaku. Warzywa grillujemy z każdej strony przez kilka minut, następnie nakładamy ser feta i całość grillujemy jeszcze przez około 3 minuty. Grillowana cukinia z serem feta świetnie komponuje się z lekką sałatką z sokiem z cytryny i świeżymi pomidorami.
Grillowane pieczarki z serem pleśniowym
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i solimy do smaku. Do kapelusza nakładamy pokruszone kawałki sera pleśniowego. Z pieczarkami idealnie będzie komponować się camembert lub brie. Całość posypujemy rozmarynem oraz pieprzem. Pieczarki grillujemy przez około 10 minut. Tego typu danie świetnie smakuje z salsą pomidorową, keczupem lub sosem czosnkowym.
gol
fot. pexels.com