Gulasz wołowy z porem
2009-03-06 10:52:43- mięso wołowe
- por
- cebula
- śmietana
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do zup i sosów typu maggi, majeranek, tymianek, ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w małą kostkę (wtedy szybciej zmięknie), cebulę i por w półkrążki. Mięso obtoczyć w mące, soli, pieprzu i majeranku. Wszystko wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć.
2. Kiedy mięso będzie z każdej strony podsmażone, zalewamy całość wodą (tak, żeby mięso było przykryte, nie więcej), dorzucamy 2 kulki ziela angielskiego, tymianek i skrapiamy przyprawą do zup i sosów. Przykrywamy i dusimy ok. 45 min.
3. W międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wyparowała, jeżeli tak, uzupełniamy.
4. Po upływie 45 min dolewamy śmietanę i sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie, dusimy jeszcze kilkanaście minut.
5. Jeżeli gulasz jest zbyt rzadki, mieszamy w kubku mąkę z wodą lub śmietaną (tak, aby nie było grudek) i dolewamy do gulaszu.
6. Przed podaniem sprawdzamy czy gulasz jest odpowiednio doprawiony.
Gulasz ten najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Wiele osób jej unika, a jest naprawdę smaczna i bardzo zdrowa.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)