Gulasz z bakłażanem
2009-12-17 02:01:07Składniki:
- Duży bakłażan
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki pomarańczowe
- 0,5 kg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- Sos gulaszowy z torebki
- Przyprawy: sól, pieprz, ocet winny, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
- Warzywa dokładnie myjemy, wycieramy i kroimy.
- Pieczarki obieramy, myjemy i sparzamy.
- Zalewamy pieczarki wodą z dodatkiem łyżki oliwy , szczyptą soli i dusimy. Po 10 minutach dodajemy warzywa.
- Sos z torebki rozpuszczamy w szklance wody. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Wlewamy sos do warzyw. Przyprawiamy do smaku.
- Dodajemy utarty czosnek.
- Podajemy z ryżem, makaronem bądź kaszą.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)