Gulasz z ryżem
2009-12-18 18:14:39Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Pasta z czerwonej papryki
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- 4 pomidory
- 3 szklanki soku pomidorowego
- Pieprz, sól, bazylia
- 2 woreczki ryżu
Wykonanie:
- Warzywa myjemy i kroimy w grubą kostkę.
- Pieczarki obieramy, myjemy i sparzamy. Kroimy w kostkę.
- Warzywa dusimy w rondlu z dodatkiem łyżeczki oliwy.
- Pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie zalewamy je wodą i dusimy.
- Nadmiar wody z pieczarek odcedzamy.
- Dodajemy pieczarki do warzyw. Zalewamy sokiem pomidorowym.
- Doprawiamy przyprawami do smaku. Dajemy 2-3 łyżki pasty z czerwonej papryki.
- Możemy dodać papryczkę chili dla zaostrzenia smaku potrawy.
- Gotujemy 2 woreczki ryżu. Odcedzamy ryż i przed podaniem dodajemy do gulaszu. Energicznie mieszamy.
- Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)