Imbir w diecie kobiet w ciąży - jak może pomóc?
2021-10-05 12:38:28Imbir – jak spożywać?
Imbir, jest kwitnącą rośliną, której korzeń jest od dawnych czasów stosowany w wielu kuchniach świata oraz medycynie tradycyjnej. Korzeń tej rośliny jest częścią, która jest wykorzystywana jako ziołowy środek leczniczy oraz jako przyprawa do żywności.
Wyciąg z korzenia imbiru przynosi wiele korzyści zaczynając od obniżenia poziomu cholesterolu, a kończąc na łagodzeniu objawów żołądkowych. Imbir jest powszechnie dostępny do spożycia w postaci różnych napojów, pastylek, a nawet cukierków i syropów.
Czy spożywanie imbiru w ciąży jest bezpieczne?
Czy w ciąży można spożywać imbir? Zdecydowanie tak. Spożywanie świeżego korzenia imbiru w ciąży jest bezpieczne. Warto mieć świadomość, że suszony korzeń imbiru nie powinien być spożywany w czasie ciąży, ze względu na wyższe stężenie dwóch związków aktywnych shogaolu i gingerolu.
Zawartość tych składników w suszonym imbirze jest około trzykrotnie większe niż w świeżym. Zaleca się spożywanie surowego imbiru z umiarem. Imbir jest dobrze znanym superfood o wielu właściwościach leczniczych. Przed zażyciem jakichkolwiek suplementów imbiru, należy skonsultować się z lekarzem.
Jak dawkować imbir?
Badania sugerują, że spożywanie do 1 grama (1000 mg) świeżego, prawdziwego imbiru dziennie będzie bezpieczne dla mamy i rozwijającego się dziecka. Jest to około 1 łyżeczka świeżego, startego lub zmielonego imbiru, którą można podzielić na kilka porcji.
Przy spożywaniu imbiru w trakcie ciąży ważny jest umiar. Warto spożywać świeży imbir, łącząc go z wrzącą wodą, świeżą cytryną i miodem, aby przygotować herbatę, która pomaga na mdłości. Dostępne są także witaminy prenatalne zawierające sproszkowany imbir.
Korzyści jedzenia imbiru w ciąży
Pomaga złagodzić poranne mdłości
Problem porannych mdłości dotyka 80% kobiet podczas pierwszego trymestru. Istnieje wiele substancji chemicznych, które można znaleźć w imbirze, takich jak gingerole, shogaole czy zingiberol, które zostały naukowo powiązane z pomocą w zmniejszaniu porannych mdłości i nudności. Rzucie imbiru czy picie przygotowanego z korzenia naparu to sposób na złagodzenie negatywnych objawów.
Pomaga na trawienie i wzdęcia
Imbir jest znany jako powszechne naturalne lekarstwo na pozbycie się problemów żołądkowych, takich jak niestrawność i zaparcia. Badania sugerują, że imbir może pomóc stymulować przepływ pokarmu przez układ trawienny, zwalczając niestrawność, zaparcia i zmniejszając wzdęcia.
Pomaga zwalczać kaszel i przeziębienie
Podczas ciąży układ odpornościowy słabnie, co sprawia, że kobieta jest bardziej podatna na różnego rodzaju infekcje. Imbir jest pełen przeciwutleniaczy i właściwości antybakteryjnych, które wspomagają organizm i pomagają szybciej wrócić do zdrowia.
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi
2-10% kobiet w ciąży cierpi na cukrzycę ciążową. Istnieją różne badania na temat tego, jak imbir wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwo cukrzycy ciążowej poprzez utrzymywanie poziomu cukru we krwi na prawidłowym poziomie.
Pomaga w krążeniu krwi i obniża poziom cholesterolu
Imbir zawiera naturalny kwas zwany salicylanem, który działa jako rozcieńczalnik krwi, poprawiając jej krążenie i dopływ krwi do rozwijającego się dziecka. Zawiera on również aktywne enzymy, które pomagają zwiększyć wykorzystanie cholesterolu przez organizm, co powoduje obniżenie jego poziomu w naturalny sposób. (Suplementy zawierające imbir znajdziesz tutaj: https://strefamocy.pl/pl/275-imbir)
Autor: Katarzyna Szafraniec
Artykuł Partnera
fot. freepik.com