Różności - Kulinaria

Jajka

2007-10-13 19:57:48
 Jak dla mnie to jeden z najznakomitszych składników naszej diety. Uwielbiam je pod każdą niemalże postacią (nie znoszę jedynie surowych).

Najprościej ugotować jajko na twardo, bo się nie przypali, no i twardsze niż po 7 minutach już nie będzie. Po 10 minutach stanie się tylko trochę gumowate, wokół żółtka powstanie szaro-zielona obwódka i stracą trochę na smaku. Ale trujące (z tego co wiem) nie są. Możliwe jest jednak, że jajka pękną w czasie gotowania, woda wyparuje i jednak się przypalą. Aby zapobiec pękaniu jajek moja babcia wlewała do wody łyżkę octu. Nie wiem czy to był skuteczny sposób. Ja znalazłam swój patent – jeżeli chcę ugotować jajka na twardo, nie czekam z wrzuceniem ich do wody aż ta się zagotuje, ale od razu wkładam je do garnka. Bo pomyślałam sobie, że być może jajka pękają od różnicy temperatury, bo trzymam je zazwyczaj w lodówce. Tym sposobem jajka na twardo mam zawsze w całej skorupce. Gorzej trochę z jajkami, które trzeba gotować przez ściśle określony czas. Te trzeba wrzucać do wrzątku, więc wcześniej moczę je w ciepłej wodzie z kranu. Czasem się udaje i nie pękają. Moje ulubione jajka to te na pół-miękko. Gotuje się je 4,5 minuty. Jajka na miękko otrzymamy już po 3 minutach. Ale po tym czasie białko też będzie trochę miękkie. Radzę gotować przynajmniej 3,5 minuty, bo o ile płynne żółtko jest całkiem sympatyczne, to białko zdecydowanie lepiej prezentuje się ścięte.

Jajecznicę też każdy sobie przyrządzi. Ja dolewam do jajecznicy odrobinę mleka, co niektórych dziwi, mnie natomiast w ogóle, gdyż robiła tak zawsze moja wspomniana już wcześniej babcia. Dzięki temu jajecznica jest bardziej puszysta i delikatna. Z dodatków do jajecznicy ja uznaję tylko szczypiorek, ale wiem, że np. cebula, pomidory, pieczarki z papryką, boczek czy kiełbasa są bardzo popularnymi dodatkami do tego dania. Ciekawym dodatkiem są też grzaneczki z pieczywa pszennego. Kroimy je w kostkę, podsmażamy na maśle i zalewamy roztrzepanymi jajkami. Jak więc widzimy jajecznica to danie, z którego można zrobić prawdziwą ucztę – cała sztuka polega na dorzuceniu do niej odpowiedniej kompozycji dodatków.

Bardzo popularne są też tzw. jajka sadzone. Podobnie jak wcześniej – twarde żółtko nie stanowi tu żadnego problemu – każdy sobie z nim poradzi. Sztuka polega na przyrządzeniu jajka sadzonego na miękko. Znalazłam kiedyś przepis na idealne sadzone na miękko i, o dziwo, już za pierwszym razem udało mi się uzyskać efekt wręcz imponujący. Przedstawiam zatem tę tajną recepturę, może i wam się uda:
1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ja wrzucam najpierw kawałek masła, potem dolewam oleju, jak masło się już rozpuści. Po  k. 30 sekundach wbijamy jajka.
2. Smażymy na średnim ogniu przez 4 minuty – bez przykrycia, i następne 2-3 minuty pod lekko uchyloną pokrywką.
3. Zdejmujemy sadzone z patelni i solimy je dopiero na talerzu. Dzięki temu będzie się ładnie błyszczeć i będzie wyglądało jak w reklamach albo na obrazkach z angielskim śniadaniem.

Można też z jajek robić np. omlety, ale osobiście ich nie robiłam. Tzn. próbowałam kiedyś, ale mi nie wyszedł, więc stwierdziłam, że jajecznica w zupełności mi wystarczy. Życzę smacznego i sama idę zrobić jajecznicę, bo od tego pisania nabrałam na nią ochoty.

Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne jajka kulinaria gotowanie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

5 powodÃłw, dla ktÃłrych warto jeść banany
5 powodów, dla których warto jeść banany

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany.

Polecamy
Jesienne przekąski
5 pomysłów na jesienne przekąski

Jakie przekąski pomogą przetrwać jesienną chandrę?

Najlepsze przyprawy na jesień
5 najlepszych przypraw na jesień

Sprawdź, które przyprawy warto dodać do jesiennych potraw.

Polecamy
Ostatnio dodane
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?