Jak kupować ekologicznie warzywa i owoce?
2022-07-11 13:20:34Rolnictwo, jako największy dział gospodarki, nie pozostaje bez wpływu na środowisko. Mowa tu nie tylko o zwiększającym się użyciu pestycydów, ale i wylesianiu. Jak jako konsumenci możemy kupować świadomie? Sprawdźcie kilka przydatnych porad na temat kupowania zdrowych produktów, jak warzywa i owoce.
Nieekologiczne awokado?
Choć powszechnie zaleca się spożywanie awokado (a jego popularność w ostatnich latach znacznie wzrosła- teraz znaleźć je można niemal w każdym supermarkecie), warto zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia. “Ojczyzną” guacamole jest bowiem Meksyk, a konkretnie stan Michoacán. Pochodzi stamtąd 8 na 10 eksportowanych awokado. Wzrost zapotrzebowania i zmniejszający się obszar pól uprawnych prowadzą niestety do jednego - do wylesiania. To obecnie jedyne rozwiązanie, często wykorzystywane przez rolników nielegalnie. Uprawy awokado odpowiadają za 40% utraty lasów w Meksyku rocznie. Poza tym, awokado do wzrostu potrzebuje dwa razy więcej wody niż las. Nie wspominając o użyciu chemikaliów i pestycydów oraz zmniejszaniu się zasobów wodnych (woda do nawadniania awokado pobierania jest z rzek i podglebia). Jak więc kupować rozsądnie? W Polsce zielone owoce pochodzą nie tylko z Meksyku, ale i Hiszpanii, Peru i RPA. W Meksyku skala strat, jaką powoduje awokado, jest jednak największa. Warto więc zwrócić uwagę, skąd pochodzi nasze guacamole.
Zabójcze DDT
DDT to jeden z najpopularniejszych pestycydów używanych w rolnictwie. Szkody przez niego wyrządzane polegają w głównej mierze na kumulacji w wyższych poziomach troficznych. Małe zwierzęta odżywające się zatrutymi przez DDT organizmami, magazynują tę substancję. Tym samym zjadające je większe ptaki również padają ofiarami zatrucia. Przez obecność DDT w tkance tłuszczowej organizmów cierpią całe ekosystemy. DDT, które początkowo miało eliminować szkodniki z plonów, przyczyniło się m. in. do skrajnego zmniejszenia populacji sokoła wędrownego. Ponadto połowiczny rozpad DDT trwa aż 60 lat.
Belgia liderem w użyciu pestycydów
Belgia wypada najmniej korzystnie w zestawieniu krajów używających pestycydów w rolnictwie. Odsetek skażonych warzyw i owoców w tym państwie to aż 34%. Nie lepiej prezentuje się Irlandia (22%) oraz Francja (21%). Długotrwały kontakt z pestycydami może skutkować zwiększeniem ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe. Ponadto mają one wpływ na kształtowanie się procesów rakotwórczych, zaburzają regulację hormonalną. Są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą przyczynić się do powstania poważnych wad w rozwoju płodu oraz wystąpienia białaczki dziecięcej. Szkodzą one jednak nie tylko nam, ale zatruwają również rzeki i ekosystemy.
Kupując warzywa i owoce, zwróćmy więc przede wszystkim uwagę na kraj produkcji. To pomoże nam oszacować straty, jakie wyrządziła produkcja danego produktu. Edukujmy siebie oraz otoczenie na temat pestycydów i skutków, jakie mogą wyrządzić w naszym organizmie.
Martyna Jersz
fot. pixabay.com