Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?
2022-10-21 12:09:55Nadmierne wyrzucanie wciąż zdatnych do spożycia produktów jest jednym z największych problemów obecnych czasów. Niewłaściwe gospodarowania żywnością czy robienie nieprzemyślanych zakupów to tylko niektóre ze złych nawyków, które sprzyjają marnowaniu jedzenia. W jaki sposób można skutecznie ograniczyć to zjawisko?
Zobacz też: Jak studenci mogą oszczędzać pieniądze?
Dlaczego warto przestać marnować jedzenie?
W niechlubnym rankingu państw, które najbardziej przyczyniają się do marnowania żywności, Polska zajmuje niestety bardzo wysokie miejsce. Naukowcy z Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnowania Żywności informują, że w kraju corocznie trafia do kosza prawie 5 milionów ton jedzenia! Dokonując odpowiednich obliczeń, można łatwo stwierdzić, że na jedną osobę przypada średnio aż 247 kg! Tak ogromne liczby przekładają się przede wszystkim na finanse. Federacja Polskich Banków Żywności oszacowała, że w czteroosobowej rodzinie do śmierci razem z żywnością trafia mniej więcej od 2500 do 3000 zł w ciągu roku! W takiej sytuacji kwestie ekonomiczne powinny być jednym z silniejszych argumentów przemawiających za rozsądniejszym gospodarowaniem produktami spożywczymi. Poza tym warto wziąć pod uwagę konsekwencje wiążące się z masową produkcją jedzenia. Do jego wytworzenia zużywa się przede wszystkim ogromne ilości surowców, w tym cennej wody. Nie wolno zapominać też o szkodliwych substancjach, takich jak dwutlenek węgla, które przedostają się wówczas do atmosfery.
Jakie są sposoby, aby ograniczyć marnowanie jedzenia?
Zmiana wyrobionych nawyków bywa trudne do zrealizowania, ponieważ wymaga czasu i zaangażowania. Jednak wspólne dobro planety i chęć odciążenia domowego budżetu powinny być wystarczającym motywatorem. Przede wszystkim przed każdym wyjściem do sklepu, warto jest sporządzić szczegółową listę zakupów. Dzięki temu można precyzyjnie określić, co i w jakich ilościach kupić, a tym samym zmniejszyć liczbę nadprogramowych produktów. Jednocześnie należy pamiętać o tym, aby unikać robienia zakupów z pustym żołądkiem. Głód sprzyja bowiem porzuceniu przygotowanej listy i wkładaniu do koszyka żywności pod wpływem impulsu. Kluczowe znaczenie ma również odpowiednie przechowywanie jedzenia i zarządzanie resztkami. Jeśli kupiło się zbyt wiele rzeczy lub przygotowało zbyt dużą porcję ulubionego jedzenia, dobrze jest skorzystać z zamrażarki. Mrożone produkty zachowują swoje właściwości nawet po rozmrożeniu. W ten sposób można uchronić przed zepsuciem i wyrzuceniem zarówno chleb, jak i warzywa, owoce oraz mięso.
WG
fot. pexels
Źródło: money.pl