Napoje - Kulinaria

Jak parzyć kawę? Oto dobre i szybkie sposoby

2020-02-17 11:33:22

Kawa to nie tylko sposób na pobudzenie dla wielu ludzi każdego dnia, ale też napój o świetnym smaku! Niestety jednak, w wielu przypadkach jej walory smakowe schodzą na dalszy plan, a jej nieodpowiednie parzenie spowodowane brakiem wiedzy lub czasu powoduje, że traci ona sporo ze swojego aromatu. Podpowiadamy, jak parzyć kawę, by była dobra.

Proces przygotowywania kawy

Od czego zależy smak kawy?

Amerykańscy uczeni, Jamie Foster z Uniwersytetu w Portsmouth oraz Christopher H. Hendon z Uniwersytetu w Oregonie, wskazują na takie kluczowe aspekty, składające się na dobry smak kawy:

  • 50% - Jakość surowych ziaren
  • 20% - Jakość palenia ziaren
  • 20% - Jakość wody
  • 10% - Przyrządy do parzenia kawy

Jak więc widzimy, podstawą jest więc wybór dobrej jakości kawy, jaką będziemy parzyć, ponieważ większość walorów smakowych naszego naparu (aż 70%) będzie zależeć właśnie od niej. Woda i sprzęt jakiego użyjemy również są istotne, ale łącznie stanowią już tylko o 30% smaku kawy.

Nie bez znaczenia jest też temperatura - wiele osób przyzwyczajonych jest do używania wrzącej wody z czajnika. Jest to spory błąd, ponieważ wiele walorów smakowych kawy zostaje przy kontakcie z takim gorącem utraconych. Najlepiej zalewać kawę wodą o temperaturze ok 90 stopni celsjusza. Jeżeli nie chcemy inwestować w termometr, odstawienie czajnika po zagotowaniu, tak aby woda przestałą wrzeć, też jest dobrym wyjściem.

Czy zalewanie kawy wrzątkiem jest dobre?

Ta metoda parzenia kawy z pewnością jest najpopularniejsza. Nastawienie wody w czajniku, nasypanie kawy do kubka i zalanie - prosto, łatwo i… nieprzyjemnie. Wiele osób nie zna innego smaku kawy, niż właśnie przygotowywanej w taki sposób, przez co nawet nie zdaje sobie sprawy, jak duży błąd popełnia. Kawa parzona w ten sposób przebywa w wodzie zbyt długo, przez co robi się gorzka i traci walory smakowe, jakie zyskuje przy poprawnym parzeniu.

Proste metody parzenia kawy

Zacznijmy od klasyki - kawiarka ciśnieniowa to sprawdzony i mocno kultowy sposób parzenia kawy. Dzięki specjalnemu urządzeniu, możemy cieszyć się klasycznie włoskim stylem naparu. Wykorzystuje ona ciśnienie, które powstaje poprzez podgrzewanie wody w dolnym zbiorniku, w którym znajduje się też specjalne sitko z kawą. Ciśnienie wypycha następnie napar do pojemnika górnego z którego nalewamy sobie kawę.

Nieco prostszy, ale również skuteczny jest francuski sposób na kawę - french pressie aka zaparzacz tłokowy. Również potrzebujemy tutaj specjalnego "czajnika", do którego sypiemy kawę i zalewamy ją gorącą wodą. Po kilku minutach parzenia, używamy specjalnego tłoka z sitkiem, które oddziela kawę od fusów i voilà! kawa gotowa.

Stosunkowo prosty jest też dripper, który w zasadzie jest ręczną wersją ekspresu przelewowego - gorąca woda jest przelewana przez filtr umieszczony w specjalnym lejku, z którego kawa następnie powoli, stopniowo spływa do ustawionego przez nas naczynia.

Parzenie kawy z pomocą ekspresu

Jedną z najprostszych i najefektywniejszych metod parzenia kawy jest też wykorzystanie do tego ekspresu przelewowego. Wymaga ona jednak kilku gadżetów - przede wszystkim potrzebny jest sam ekspres oraz specjalny filtr, do którego wsypujemy kawę mieloną. Następnie do specjalnego pojemnika wlewamy wodę, która następnie się gotuje do odpowiedniej temperatury i przelewa przez filtr i kawę, dając nam gotowy napój bez fusów. Proces jest mocno zautomatyzowany, choć nie najszybszy - przygotowanie kawy z pomocą ekspresu przelewowego może zajmować nawet ok. 10 minut, choć warto dodać, że może jej wyjść wtedy cały dzbaneczek dla kilku osób.

Szybszą alternatywą na pewno są ekspresy ciśnieniowe, które do wytworzenia odpowiedniej temperatury do parzenia ziaren wykorzystują właśnie wysokie ciśnienie, z jakim przepuszczają wodę przez zmielone ziarna kawy. Są one szybkie - samo parzenie trwa około 30 sekund lub mniej, jednak trzeba też pamiętać, że wcześniej ekspres potrzebuje chwili na uruchomienie i przygotowanie. W niektórych takich urządzeniach zainstalowana jest też mielarka do kawy, która od razu odmierza odpowiednią ilość ziaren i pozwala na proste wykorzystanie kawy ziarnistej.

Bardzo popularne ostatnimi czasy stały się też ekspresy kapsułkowe, których główną zaletą jest prostota. One również bazują na ciśnieniu, ale potrzebują dodatkowo specjalnych kapsułek z kawą. Są one nieco droższe od kawy paczkowanej, sprzedawanej na wagę, ale za to upraszczają takie aspekty jak wybór składników czy ich proporcji i w zasadzie pozwalają na prawie całkowitą automatyzację procesu parzenia kawy.

Alternatywne sposoby parzenia kawy

Mocna kawa może być przyrządzana np. po turecku, z wykorzystaniem tygielka do kawy. Do naczynia sypiemy kawę oraz nasze ulubione dodatki, zalewamy je wodą i zaczynamy… gotować. Czy też raczej podgrzewać, po ważne jest, aby kawa nie zaczęła wrzeć. Gdy na powierzchni przyrządzonego napoju pojawia się piana, powinniśmy na chwile zdjąc tygiel z ognia i poczekać aż ona opadnie. Proces należy powtórzyć łącznie 3 razy, a następnie powoli przelać zawartość naczynia do filiżanki.

Dla osób lubiących nietypowe rozwiązania polecamy syfon do parzenia kawy. Proces przypomina wtedy nieco proces alchemiczny z produkcji fantasy, co może stanowić ciekawą atrakcję na imprezie, ale przede wszystkim - jego efektem jest pyszna kawa. Syfon jest pionowy i posiada dwie komory - w dolnej woda jest podgrzewana i wypychana do przez ciśnienie do górnej, do której dosypujemy kawę i w której odbywa się parzenie. Kawa następnie spływa z powrotem na dół i jest gotowa do picia.

Kawa na mieście

Jeżeli jednak stwierdzimy, że żadna w powyższych propozycji nam nie odpowiada, to zawsze pozostaje wyjście na miasto. Jest to o tyle wygodne, że kawę przygotuje wtedy doświadczony barista, a większość lokali dodatkowo oferuje różne dodatki do kawy, które nie zawsze znajdziemy w swoim domu, jeżeli nie jesteśmy prawdziwymi pasjonatami. No i… zawsze możemy się też wtedy z kimś dodatkowo spotkać i spędzić miło czas, np. w kociej kawiarni. Opcji jest wiele, ale warto pamiętać, że dobra kawa na pewno umili je wszystkie!

KSK

fot. burst (pexels.com)

źródła: universal-sci.com; konesso.pl; garneczki.pl; coffeedesk.pl

Słowa kluczowe: Metody parzenia kawy Porady Temperatura Ekspresy od czego zależy smak woda ziarna gatunki
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak parzyć kawę? Oto dobre i szybkie sposoby

Najlepsza kawa to taka przygotowana w odpowiedni sposób.

Dlaczego sok pomarańczowy po umyciu zębów smakuje dziwnie?

Cytrusy i pasta do zębów do bardzo słabe połączenie... Pytanie tylko, czemu?

Poznaj przepisy na mroczne drinki na Halloween!
Pomysły na mroczne drinki na Halloween

Poznaj przepisy na mroczne drinki na Halloween!

Polecamy
Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory
Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory

Rozgrzewający napój poprawi nastrój, doda energii i rozprawi się z przeziębieniem.

Breakfest drink alternatywą dla kanapek
Breakfest drink alternatywą dla kanapek

Alternatywą dla standardowego śniadania może być koktajl. Breakfest Drink to najnowsza propozycja Victorii Cymes, doskonały pomysł na poranne śniadanie.

Ostatnio dodane
Jak parzyć kawę? Oto dobre i szybkie sposoby

Najlepsza kawa to taka przygotowana w odpowiedni sposób.

Dlaczego sok pomarańczowy po umyciu zębów smakuje dziwnie?

Cytrusy i pasta do zębów do bardzo słabe połączenie... Pytanie tylko, czemu?

Konkurs Ziaja