Jak ugotować bób?
Bób - gotowanie
2018-06-26 13:03:53Jednym z rarytasów, który kojarzy się nam nieodłącznie z latem jest bób. To uwielbiane przez wiele osób warzywo idealnie komponuje się z masłem i solą lub bułką tartą. Gotowanie bobu nie jest jednak dla wszystkim oczywistą sprawą. Jak ugotować bób, aby był idealnie miękki i smaczny?
Gotowanie bobu
Aby bób smakował rzeczywiście dobrze należy ugotować go w odpowiedni sposób. Przede wszystkim przed gotowaniem bobu musimy go dobrze umyć i oczyścić. Następnie zalewamy go wodą i do garnka wsypujemy odrobinę soli. Bób gotujemy przez około 20 minut, aż będzie wystarczająco miękki.
Jak ugotować bób?
Bób możemy ugotować również na parze. Wystarczy przełożyć go do odpowiedniego naczynia i postawić na garnku z gotującą się wodą na około 20 minut. Po tym czasie bób powinien być już gotowy do zjedzenia.
Przepis na bób
Ugotowany bób świetnie komponuje się z roztopionym masłem i solą. Bardzo dobrze smakuje także z podsmażoną bułką tartą, czosnkiem i ziołami. Bób jest również elementem wielu potraw, past oraz zup, które warto zrobić, kiedy trwa sezon na to wyjątkowe warzywo.
gol
fot. pixabay.com