Jak wybrać dobrego i dojrzałego arbuza?
Jak wybrać dobrego arbuza?
2018-07-24 08:48:48Arbuz to zdecydowanie jeden z najbardziej kojarzących się z latem owoców. Jest niezwykle smaczny, a dzięki dużej zawartości wody, świetnie gaszą pragnienie, dlatego są popularną i lubianą przekąską podczas upałów. Wybór dojrzałego arbuza nie jest wcale taki prosty, a na pierwszy rzut oka nie każdy jest w stanie rozpoznać pyszny i słodki owoc. Jak wybrać dobrego arbuza? Oto sposoby!
Arbuz - właściwości
Jednym z głównych atutów arbuza jest fakt, że zawiera sporo przeciwutleniaczy, ma działanie "odmładzające", ponieważ sprzyja opóźnianiu starzenia. Jest bogaty między innymi w witaminę C, przez co wpływa korzystnie na naszą odporność. Dzięki sporej zawartości wody - ponad 90% - ma działanie moczopędne, dlatego arbuz polecany jest osobom, które zmagają się z dolegliwościami ze strony nerek. Owoc ten świetnie działa na serce oraz układ krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz działa pozytywnie na nasz mózg.
Jak wybrać dobrego i dojrzałego arbuza?
- na skórce arbuza warto szukać charakterystycznej, żółtej plamy. Im będzie ona większa, tym bardziej dojrzały będzie nasz owoc
- przy wyborze arbuza należy sugerować się jego wielkością. Duży arbuz powinien być smaczniejszy i dojrzalszy
- arbuz posiada charakterystyczny ogonek. Im bardziej będzie on wyschnięty, tym dojrzalszy będzie owoc
- sporo osób puka w arbuzy. Dlaczego? Ponieważ "pusty dźwięk", który wydobywa się ze środka arbuza daje sygnał, że jest on dojrzały i będzie niezwykle smaczny
- jeśli na skórce arbuza znajduje się tzw. zmarszczka to znak, że owoc powinien być słodki, mięsisty i odpowiednio dojrzały
gol
fot. pixabay.com