Różności - Kulinaria

Jak zrobić chipsy domowe?

Chipsy z warzyw

2018-06-13 14:18:12

Chipsy kojarzą się nam zazwyczaj z niezdrowym, śmieciowym jedzeniem, które powinniśmy eliminować z naszej diety. Są jednak sposoby, aby zrobić domowe chipsy, które są smaczne i nie zawierają ogromnych ilości tłuszczu oraz konserwantów. Jak zrobić chipsy, które będą zdrowe, chrupiące i pyszne? Oto przepisy, które na pewno polubicie.

chipsy z warzyw

Domowe chipsy

Na pewno rewelacyjną alternatywą dla niezdrowych, sklepowych przekąsek są właśnie domowe chipsy. Tego typu przegryzka nie jest nafaszerowana szkodliwymi dla zdrowia dodatkami, a my możemy bez ogromnych wyrzutów sumienia sięgać po nią w ciągu dnia. Domowe chipsy z piekarnika, chipsy warzywne cieszą się coraz większą popularnością nie bez powodu. Ich skład to w końcu sama natura! I tylko od nas zależy, jakich przypraw użyjemy do wzmocnienia ich smaku i aromatu.

Chipsy z buraka

Chipsy z buraka robimy razem ze skórką, więc ważne jest, aby warzywo było dobrze umyte. Następnie buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Plasterki polewamy odrobiną oliwy z oliwek lub oleju. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy chipsy z buraka. Posypujemy je odrobiną soli morskiej oraz rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.

Chipsy z jarmużu

Jarmuż dokładnie myjemy i kroimy na małe części. Listki skrapiamy odrobina oleju, wymieszanego z wyciśniętym ząbkiem czasonku. Chipsy z jarmużu układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy je solą morską.

Chipsy z marchewki

Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Polewamy je olejem rzepakowym oraz posypujemy ostrą i słodką papryką. Chipsy z marchewki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 170 stopni. Tego typu przekąska świetnie komponuje się z sosem jogurtowym lub dipem czosnkowym.

Dip do chipsów

Do miseczki wlewamy małe opakowanie jogurtu naturalnego. Dodajemy łyżkę musztardy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, mielony pieprz i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dip do chipsów najlepiej smakuje schłodzony.

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: chipsy z buraka, chipsy z jarmużu, zdrowe chipsy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Przepisy z awokado
Przepisy z awokado

Lubicie awokado? Łapcie nasze pyszne przepisy!

Dietetyczne przepisy na grilla
Dietetyczne przepisy na grilla

Potrawy w wersji fit? To możliwe.

Jak zrobić chipsy domowe?
Jak zrobić chipsy domowe?

Zobaczcie, jak zrobić zdrowe chipsy!

Polecamy
Grzyby służą zdrowiu
Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.

Pyszne i tanie dania z ciasta francuskiego [PRZEPISY]
Pyszne i tanie dania z ciasta francuskiego [PRZEPISY]

Wystarczy pomysł i ciekawy przepis, a ciasto francuskie stanie się podstawą pysznej potrawy.

Ostatnio dodane
Przepisy z awokado
Przepisy z awokado

Lubicie awokado? Łapcie nasze pyszne przepisy!

Dietetyczne przepisy na grilla
Dietetyczne przepisy na grilla

Potrawy w wersji fit? To możliwe.

Kupony i kody rabatowe
GaleriaŁucznik.pl
Galeria Łucznik W ofercie GaleriaŁucznik.pl: maszyny do szycia, maszyny do szycia tradycyjne, maszyny do szycia elektroniczne. Dodatkowe akcesoria takie jak overlocki, cały zestaw narzędzi i dodatków oraz przybory do szycia ręcznego. Dodatkowo na GaleriaŁucznik.pl znajdziesz Sprzęt AGD.