Jak zrobić chipsy domowe?
Chipsy z warzyw
2018-06-13 14:18:12Chipsy kojarzą się nam zazwyczaj z niezdrowym, śmieciowym jedzeniem, które powinniśmy eliminować z naszej diety. Są jednak sposoby, aby zrobić domowe chipsy, które są smaczne i nie zawierają ogromnych ilości tłuszczu oraz konserwantów. Jak zrobić chipsy, które będą zdrowe, chrupiące i pyszne? Oto przepisy, które na pewno polubicie.
Domowe chipsy
Na pewno rewelacyjną alternatywą dla niezdrowych, sklepowych przekąsek są właśnie domowe chipsy. Tego typu przegryzka nie jest nafaszerowana szkodliwymi dla zdrowia dodatkami, a my możemy bez ogromnych wyrzutów sumienia sięgać po nią w ciągu dnia. Domowe chipsy z piekarnika, chipsy warzywne cieszą się coraz większą popularnością nie bez powodu. Ich skład to w końcu sama natura! I tylko od nas zależy, jakich przypraw użyjemy do wzmocnienia ich smaku i aromatu.
Chipsy z buraka
Chipsy z buraka robimy razem ze skórką, więc ważne jest, aby warzywo było dobrze umyte. Następnie buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Plasterki polewamy odrobiną oliwy z oliwek lub oleju. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy chipsy z buraka. Posypujemy je odrobiną soli morskiej oraz rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż dokładnie myjemy i kroimy na małe części. Listki skrapiamy odrobina oleju, wymieszanego z wyciśniętym ząbkiem czasonku. Chipsy z jarmużu układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy je solą morską.
Chipsy z marchewki
Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Polewamy je olejem rzepakowym oraz posypujemy ostrą i słodką papryką. Chipsy z marchewki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 170 stopni. Tego typu przekąska świetnie komponuje się z sosem jogurtowym lub dipem czosnkowym.
Dip do chipsów
Do miseczki wlewamy małe opakowanie jogurtu naturalnego. Dodajemy łyżkę musztardy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, mielony pieprz i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dip do chipsów najlepiej smakuje schłodzony.
gol
fot. pixabay.com