Różności - Kulinaria

Jak zrobić chipsy domowe?

Chipsy z warzyw

2018-06-13 14:18:12

Chipsy kojarzą się nam zazwyczaj z niezdrowym, śmieciowym jedzeniem, które powinniśmy eliminować z naszej diety. Są jednak sposoby, aby zrobić domowe chipsy, które są smaczne i nie zawierają ogromnych ilości tłuszczu oraz konserwantów. Jak zrobić chipsy, które będą zdrowe, chrupiące i pyszne? Oto przepisy, które na pewno polubicie.

chipsy z warzyw

Domowe chipsy

Na pewno rewelacyjną alternatywą dla niezdrowych, sklepowych przekąsek są właśnie domowe chipsy. Tego typu przegryzka nie jest nafaszerowana szkodliwymi dla zdrowia dodatkami, a my możemy bez ogromnych wyrzutów sumienia sięgać po nią w ciągu dnia. Domowe chipsy z piekarnika, chipsy warzywne cieszą się coraz większą popularnością nie bez powodu. Ich skład to w końcu sama natura! I tylko od nas zależy, jakich przypraw użyjemy do wzmocnienia ich smaku i aromatu.

Chipsy z buraka

Chipsy z buraka robimy razem ze skórką, więc ważne jest, aby warzywo było dobrze umyte. Następnie buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Plasterki polewamy odrobiną oliwy z oliwek lub oleju. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy chipsy z buraka. Posypujemy je odrobiną soli morskiej oraz rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.

Chipsy z jarmużu

Jarmuż dokładnie myjemy i kroimy na małe części. Listki skrapiamy odrobina oleju, wymieszanego z wyciśniętym ząbkiem czasonku. Chipsy z jarmużu układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy je solą morską.

Chipsy z marchewki

Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Polewamy je olejem rzepakowym oraz posypujemy ostrą i słodką papryką. Chipsy z marchewki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 170 stopni. Tego typu przekąska świetnie komponuje się z sosem jogurtowym lub dipem czosnkowym.

Dip do chipsów

Do miseczki wlewamy małe opakowanie jogurtu naturalnego. Dodajemy łyżkę musztardy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, mielony pieprz i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dip do chipsów najlepiej smakuje schłodzony.

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: chipsy z buraka, chipsy z jarmużu, zdrowe chipsy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Przepis na chipsy z batatÃłw
Przepis na chipsy z batatów

Zdrowe chipsy z batatów to idealna przekąska.

Śliwki - właściwości i przepisy
Śliwki - właściwości i przepisy

Zobaczcie, co wyczarować ze śliwek.

Przepisy z kurkami
Przepisy z kurkami

Z kurek można wyczarować naprawdę smaczne dania, które zachwycą niejednego smakosza grzybów.

Polecamy
Przepis na mięsnego jeża
Przepis na mięsnego jeża

"Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz!"

Pięć ciekawych przekąsek na karnawał
Pięć ciekawych przekąsek na karnawał

Szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie lekkie i wyśmienicie smakujące. Oto przepisy na 5 pysznych przekąsek.

Ostatnio dodane
Przepis na chipsy z batatÃłw
Przepis na chipsy z batatów

Zdrowe chipsy z batatów to idealna przekąska.

Śliwki - właściwości i przepisy
Śliwki - właściwości i przepisy

Zobaczcie, co wyczarować ze śliwek.

Kupony i kody rabatowe
GaleriaŁucznik.pl
Galeria Łucznik W ofercie GaleriaŁucznik.pl: maszyny do szycia, maszyny do szycia tradycyjne, maszyny do szycia elektroniczne. Dodatkowe akcesoria takie jak overlocki, cały zestaw narzędzi i dodatków oraz przybory do szycia ręcznego. Dodatkowo na GaleriaŁucznik.pl znajdziesz Sprzęt AGD.