Różności - Kulinaria

Jak zrobić chipsy domowe?

Chipsy z warzyw

2018-06-13 14:18:12

Chipsy kojarzą się nam zazwyczaj z niezdrowym, śmieciowym jedzeniem, które powinniśmy eliminować z naszej diety. Są jednak sposoby, aby zrobić domowe chipsy, które są smaczne i nie zawierają ogromnych ilości tłuszczu oraz konserwantów. Jak zrobić chipsy, które będą zdrowe, chrupiące i pyszne? Oto przepisy, które na pewno polubicie.

chipsy z warzyw

Domowe chipsy

Na pewno rewelacyjną alternatywą dla niezdrowych, sklepowych przekąsek są właśnie domowe chipsy. Tego typu przegryzka nie jest nafaszerowana szkodliwymi dla zdrowia dodatkami, a my możemy bez ogromnych wyrzutów sumienia sięgać po nią w ciągu dnia. Domowe chipsy z piekarnika, chipsy warzywne cieszą się coraz większą popularnością nie bez powodu. Ich skład to w końcu sama natura! I tylko od nas zależy, jakich przypraw użyjemy do wzmocnienia ich smaku i aromatu.

Chipsy z buraka

Chipsy z buraka robimy razem ze skórką, więc ważne jest, aby warzywo było dobrze umyte. Następnie buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Plasterki polewamy odrobiną oliwy z oliwek lub oleju. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy chipsy z buraka. Posypujemy je odrobiną soli morskiej oraz rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.

Chipsy z jarmużu

Jarmuż dokładnie myjemy i kroimy na małe części. Listki skrapiamy odrobina oleju, wymieszanego z wyciśniętym ząbkiem czasonku. Chipsy z jarmużu układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy je solą morską.

Chipsy z marchewki

Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Polewamy je olejem rzepakowym oraz posypujemy ostrą i słodką papryką. Chipsy z marchewki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 170 stopni. Tego typu przekąska świetnie komponuje się z sosem jogurtowym lub dipem czosnkowym.

Dip do chipsów

Do miseczki wlewamy małe opakowanie jogurtu naturalnego. Dodajemy łyżkę musztardy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, mielony pieprz i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dip do chipsów najlepiej smakuje schłodzony.

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: chipsy z buraka, chipsy z jarmużu, zdrowe chipsy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

5 powodÃłw, dla ktÃłrych warto jeść banany
5 powodów, dla których warto jeść banany

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany.

Polecamy
Imbir - jak spoÅźywać
Imbir w diecie kobiet w ciąży - jak może pomóc?

Wyciąg z korzenia imbiru przynosi wiele korzyści. Sprawdź, jakich!

Produkty z długim terminem waÅźności
Produkty z długą datą ważności, czyli jedzenie, które się nie psuje

Zobacz, co możemy trzymać w kuchni przez długi czas.

Ostatnio dodane
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.