Jak zrobić idealny kotlet schabowy?
2017-11-24 12:16:50Kotlet schabowy to popularne danie, które podbiło serce Polaków. Nie bez powodu króluje na naszych stołach i jest chyba najczęściej spożywaną potrawą w polskich domach. Dobrego kotleta schabowego robi się dosłownie w kilka chwil, jednak należy pamiętać, że za kluczem do sukcesu stoi przede wszystkim dobre mięso i odpowiednie przyprawy.
Jak zrobić kotleta schabowego?
W sklepie wybierz dobry gatunek schabu. Możesz poprosić ekspedientkę, aby rozbiła ci mięso w sklepie. Bardzo dobrze smakuje marynowany kotlet, moczony w mleku, cebuli, czosnku i ziołach. W misce wymieszaj szklankę mleka, pokrojoną cebulę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie połącz. W takiej marynacie pozostaw mięso przez kilka godzin. Po tym czasie wyjmij kotlety, obtocz je w jajku i bułce tarter. Aby kotlet smakował jeszcze lepiej, warto smażyć go na klarowanym maśle lub smalcu. Mięso powinno się smażyć przez kilka minut z jednej i drugiej strony, aż nabierze pięknego, złotego koloru.
gol
fot. pixabay.com