Jak zrobić lemoniadę?
Lemoniada - przepis na lemoniadę
2018-04-27 09:05:33Chyba nie ma bardziej idealnego napoju podczas wiosennego grilla, niż lemoniada. Ten pyszny napój nie tylko doskonale orzeźwi, ale będzie świetnie pasować do jedzenia na świeżym powietrzu. Przepis na lemoniadę nie jest trudny, a samo jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Jak zrobić lemoniadę? Oto proste przepisy na ten pyszny napój.
Jak zrobić lemoniadę?
W ciepły, letni dzień lemoniada sprawdza się po prostu idealnie, dlatego to właśnie po nią sięgamy tak chętnie, kiedy za oknem świeci słońce, a temperatura podskakuje zdecydowanie do góry. Domowa lemoniada jest dużo smaczniejsza od tej sklepowej i dużo tańsza. Do jej wykonania wystarczy użyć kilku składników, które sprawią, że nasza lemoniada będzie smakować wybornie.
Przepis na lemoniadę
Do dzbanka wlej litr wody mineralnej, dodaj 6 plastrów cytryny, 3 plasterki limonki i 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj łyżkę miodu i kilka plasterków mięty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do lemoniady możesz dodać kilka kostek lodu lub kulkę sorbetu owocowego.
Przepis na lemoniadę arbuzową
W mikserze zblenduj na gładką masę kilka kawałków arbuza. Do dzbanka wlej litr wody, dodaj mus arbuzowy, 4 plasterki cytryny, pokrojone kawałki arbuza i 3 łyżki soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj parę listków mięty i kostki lody.
Przepis na domową lemoniadę
Nie jest powiedziane, że lemoniada musi być zrobiona wyłącznie z cytryn i limonek. Równie dobrze smakuje w wersji trochę innej, niż ta najbardziej popularna. Lemoniada z dodatkiem konfitury i jabłek na pewno podbije serca każdego, kto jej spróbuje. Do dzbanka wlewany litr wody mineralnej i dodajemy pokrojone w plasterki 2 jabłka. Następnie dodajemy szczyptę cynamonu, kilka rodzynek i odrobinę miodu. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i korzennymi przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do małych szklanek, w których umieszczamy kawajki jabłek i fantazyjnie wycięte skórki jabłkowe.
Uwaga! Lemoniada najlepiej smakuje, kiedy jest zimna. Dlatego przed jej podaniem warto wrzucić do dzbanka kilka kostek lodu. Co ważne, kostki lodu możemy zastąpić np. mrożonymi owocami, które nie tylko schłodzą napój, ale sprawią, że lemoniada będzie jeszcze lepsza.
gol
fot. piabay.co