Jak zrobić loda?
2015-08-06 11:24:21Lody podbiły serca milionów na świecie. Swoich zwolenników przyciągają różnorodnymi smakami i sposobami podania. Na pierwszy rzut oka są najlepszą opcją w gorący, upalny dzień. Powstają o nich piosenki, królują na deserowym stole nie tylko w sezonie letnim. Czy można je zrobić w domowym zaciszu?
Pierwsze zamrażania
Historia lodów sięga odległej przeszłości, kiedy to Chińczycy sprzed tysiąca lat w wydrążonych poniżej strefy zamarzania, wykopywali jamy, w których gromadzili zimą lód. Takie miejsce było okładane patykami, różnego rodzaju trocinami, co miało powodować przechowanie nienaruszonego lodu nawet do kolejnej zimy. Takie miejsce miało nazwę lodowni i można powiedzieć, że było pierwszym amatorskim zamrażalnikiem. Chinczycy okładali miski z różnego rodzaju sokami śniegiem, bądź lodem. W takim sposób powstawały podobno pierwsze w historii lody.
Sorbety i inne
Pierwsze lody, a dokładnie sorbety powstały na Sycylii, około XIII wieku, z której szybko zostały rozpowszechnione w Toskanii, a stamtąd wieść o nich rozeszła się po całym świecie. Sorbety wykonuje się z wody z dodatkiem soków owocowych, bądź zmiksowanych owoców. Ten mrożony deser mylony jest często z lodem wodnym, ale różni się jednak doborem odpowiednich składników. Sorbety mają mniej kalorii niż zwykłe lody, są bardziej orzeźwiające, więc powinniśmy wyzbyć się wyrzutów sumienia w czasie ich konsumpcji.
Lody dziś
Obecnie furorę robią naturalne lody. W wielu miastach, jak grzyby po deszczu, powstają kolejne punkty, serwujące mrożone smakołyki, które są robione jedynie z naturalnych składników. Do wyrobu takich lodów nie używa się konserwantów i emulgatorów. Często powstają przy użyciu ekologicznych produktów i manufaktur, a owoce, które są ich składnikami pochodzą z okolicznych sadów.
Smakołyki z domowego zamrażalnika
Wbrew pozorom lody można zrobić prostymi metodami we własnym domu. Metodą idealną jest zmiksowanie owoców, np. truskawek z dodatkiem cukru, bądź miodu, wody, lub oku owocowego i wstawienie gotowej mieszanki do zamrażalnika na kilka godzin. Innym sposobem na dobre, ale bardziej mleczne lody, to stworzenie mieszanki z żółtek, mleka, roztopionej czekolady i innych dodatków. W zależności od naszych uopdobań możemy stworzyć prawdziwe lodowe dzieła sztuki. Jeśli w ruch pójdzie nasza fantazja, to mamy idealną okazję, aby zaskoczyć gości na przyjęciu, podczas którego zorganizujemy istne, lodowe szaleństwo.
gol