Jak zrobić masło?
2017-07-24 10:47:30Zdrowe jedzenie stało się ostatnio bardzo modne. Aktywny tryb życia i świeże produkty wpływają korzystnie na nasz organizm. Dlatego dużo osób decyduje się na robienie produktów we własnym domu mimo, że można je swobodnie kupić w sklepie. Jednym z takich rzeczy jest masło, które w prosty sposób można samemu wyrobić. Domowe masło jest pyszne i pasuje idealnie do wszystkich potraw.
Jak zrobić domowe masło?
Świeże, domowe masło można zrobić dosłownie w kilka chwil. Do wyrobienia potrzebny jest przede wszystkim tłusta śmietanka 30% i odpowiednie urządzenie do ubijania. Do miski wlewamy śmietankę i włączamy urządzenie. Ubijamy wszystko przez około 5-6 minut do czasu, kiedy śmietanka będzie zmieniać konsystencję i w końcu zacznie przypominać twardsze grudki. Następnie oddzielamy wody od masła przy pomocy sitka. Twardsze grudki masła dokładnie ze sobą łączymy i wkladamy do zimnej wody. Pamiętaj jednak, że domowe masło jest dużo gładsze i bardziej miękkie od tego sklepowego!
Domowe masło z dodatkami
Do domowego masła można dodać odrobinę soli i zioła. Świeże masło świetnie smakuje również z wyciśnietym ząbkiem czosnku i ostrą papryką. W tym wypadku najlepsza jest kreatywność kulinarna!
gol
fot. pixabay.com