Jak zrobić sos czosnkowy? [PRZEPIS]
2015-02-11 14:48:18Kremowy, aromatyczny, a przede wszystkim pyszny sos czosnkowy, to niesamowity dodatek do wielu dań, w tym grilla, pizzy, tortilli, a nawet sałatki. Można sporządzić go na bazie majonezu, bądź jogurtu naturalnego, ale i śmietanki, a dodatkowo wzbogacić jego smak przyprawami, w tym ziołami, a nawet koperkiem.
Czytaj też:
Aby urozmaicić smak swoich potraw wystarczy naprawdę niewiele pracy. Sos czosnkowy nadaje smaku, ale i aromatu potrawom, które przyrządzisz. Świetnie sprawdzi się w kuchni zarówno tradycyjnej jak i nowoczesnej. Zobacz, jakie to proste! Potrzebujesz dosłownie kilku składników, tych ulubionych. Zaopatrz się w jogurt naturalny bądź śmietankę i majonez oraz przyprawy i zioła. Pamiętaj, że składniki twojego sosu możesz dowolnie podmieniać.
Pamiętaj
Jeśli lubisz bardziej intensywny smak sosu dodaj do niego większą ilość ząbków czosnku, jeśli nie zależy Ci na intensywności - mniej.
Jak zrobić sos czosnkowy?
Składniki
- 180 g jogurtu naturalnego (lub śmietanki)
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie (lub koperek)
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Do naczynia wlej jogurt naturalny (lub śmietankę), dodaj majonez, wymieszaj. Konsystencja sosu powinna być lejąca. Dodaj trzy ząbki czosnku, wczęsniej przeciśniętego przez praskę. Pamiętaj, iż 3 ząbki to tylko sugerowana ilość czosnku, możesz dodać go wedle własnego uznania, mniej lub więcej. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak sosu dodaj większą ilość ząbków, jeśli nie zależy Ci na intensywności - mniej. Dodaj pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie (lub koper), następnie szczyptę soli i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na końcu spróbuj, czy twój sos jest idealny. Możesz odstawić swoje kulinarne "dzieło" do lodówki, na około 30 minut, by wszystkie składniki idealnie się przegryzły.
Zobacz, jak przyrządzić sos czosnkowy
Ewa Wieczorska
Fot. foodfood.com