Jakich witamin nam brakuje po zimie? Sprawdź, co jeść
2018-04-12 09:59:15Nadeszła wyczekiwana wiosna, a ty dalej czujesz, że nie jesteś w pełni sił? Czas uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów po zimie. Do dzieła! Zobacz, jakie witaminy powinno się jeść na wiosnę.
Witaminy potrzebne na wiosnę
Kiedy nie udało nam się odpowiednio urozmaicić diety w zimie, należy o to zadbać wiosną, kiedy mamy łatwiejszy dostęp do witamin w naturalnej odsłonie. Brak witamin sprawia, ze nasz metabolizm działa wolniej, wypadają włosy i jesteśmy mniej odporni. Należy pamiętać, że jeśli nie jesteśmy pewni, warto udać się do specjalisty i dopytać o suplementy diety, które nam nie zaszkodzą.
Atlas zdrowia na wiosnę
Okres przejściowy nie jest najłatwiejszym czasem dla naszego organizmu. Spada nasza forma i nastrój. Już wystarczająco jesteśmy zmęczeni zimą. Mieliśmy ograniczoną dostępność do słońca i aktywności fizycznej. To wszystko skutkuje pojawieniem się dysproporcji w organizmie.
Witamina A
Jest potrzebna by zregenerować zmatowione włosy i łamliwe paznokcie. Dlatego warto sięgać po produkty mleczne, takie jak: kefiry, jogurty i maślanki. Jeśli cierpimy na częste katary i choroby dróg oddechowych. Prowitamina A, czyli betakaroten, który znajdziemy w żółtych, czerwonych i zielonych owocach oraz warzywach.
Witamina C
Chyba najpopularniejsza z witamin. Wbrew pozorom jej brakuje nam w okresie przejściowym przez małą ilość świeżych owoców i warzyw. Warto zaopatrzyć się w mrożonki, ponieważ to one zachowują więcej witamin niż warzywa, które serwowane są nam na początku wiosny, a jak wiemy te jeszcze są zeszłorocznymi,i w wyniku przechowywania utraciły sporą część swoich wartości. Ich niedobór objawia się mała odpornością na infekcje, ospałością, apatią, bólami głowy i osłabieniem. Zjadajmy takie produkty jak: ziemniaki, cytrusy, kapustę kiszoną, kalarepy, paprykę, pomidory i wiele innych.
Witamina D
Zimą mamy mało słońca, stąd jej niedobór. Dlatego przy pierwszych promieniach słońca, warto wyjść i zbierać witaminę D3. Warto też spożywac takie produkty jak: jajka, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne. Przy niedoborze tej witaminy możemy zmagać się z niespokojnym snem, skurczami mięśni, bóle głowy, problemy z pęcherzem itd.
Kwas foliowy
Kwas foliowy to witamina B9 lub B11. Mit głosi, ze kwas foliowy powinny spożywać tylko kobiety w ciąży. Bzdura! Jeśli czujemy po zimie apatię, zmęczenie i rozdrażnienie to warto jeść dużo zielonych warzyw, cytrusy, drożdże, kalafior, buraki, różne odmiany fasoli, ciecierzyca, soczewica - bo to one są zaopatrzone w kwas foliowy. Stymuluje on rozwój układu nerwowego. Niedobór kwasu foliowego przyczynia się do występowania takich chorób jak: miażdżyca, zagrożenia płodu, zaburzenia wchłaniania i trawienia, biegunka i wiele innych.
Magnez
Ten potrzebny nam jest wciąż. Jednak wiosną przyda się szczególnie, ponieważ jest w stanie zneutralizować poziom stresu. Dlatego warto sięgnąć po kaszę gryczaną, szczaw, szpinak, pestki dyni, natka pietruszki, szczaw, fasolę, orzechy, gorzką czekoladę i inne.
Pamiętajmy, że właściwa dieta jest bezpieczniejsza od suplementów diety!
Klaudia Krajs
fot. pixabay.com