Kapuścianka – kuracja odchudzająca czy wysuszająca...?
2006-03-15 00:00:00Dieta kapuściana, nazywana również prezydencką, jak sama nazwa wskazuje bazuje na wyjątkowo zdrowym i niskokalorycznym (20 kcal w 100g) warzywku, a właściwie powstałej z niego postnej zupie. Kuracja trwa tydzień i jak zapewniają jej twórcy, po upływie tego czasu efekt jest szokujący – można stracić od 4 do 8 kilogramów. Nie jest to nadmiernie drastyczna dieta - przez pierwsze trzy dni poza kapuśniakiem można spożywać warzywa i owoce w postaci surówek i soków, od czwartego do szóstego dnia je się również białko zwierzęce, a siódmego dnia znowu powraca się do samej zupy oraz warzyw i owoców.
Główny składnik diety, czyli kapusta, stanowi bardzo bogate źródło niezbędnych dla zdrowia substancji – zawiera m.in. bakterie kwasu mlekowego, witaminy C, B3, B5, B6, enzymy i minerały (potas, wapń, fosfor). Ponadto dzięki procesowi kiszenia powstaje w kapuście rzadka, bardzo cenna witamina B12, która wpływa na prawidłową pracę mózgu, usuwa zmęczenie psychiczne, stany lękowe i depresje. Lista dobroczynnych właściwości popularnego warzywa jest dużo dłuższa – pobudza ono przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami, wzmacnia układ nerwowy, ma działanie krwiotwórcze...
W zasadzie wszystko byłoby super gdyby nie to, że... No właśnie, nawet dieta oparta na tak zdrowym i dobroczynnym warzywku ma swoje minusy...
Dieta ta, choć bogata w warzywa i owoce, jest przykładem nieracjonalnego żywienia. Nie zawiera produktów zbożowych, jest w niej za mało żelaza, witaminy B1, B12, PP i białka. Osoba zdrowa, stosująca tę dietę przez tydzień, nie poniesie uszczerbku na zdrowiu. Odżywianie się w ten sposób przez kilka tygodni może już być niebezpieczne, ponieważ niedobory pewnych składników pokarmowych zaburzają funkcjonowanie organizmu, w wyniku czego pojawia się osłabienie, anemia, zmniejszenie odporności na infekcje.
Pora na kwestię utraty wagi... Dieta ta pozwala co prawda schudnąć reklamowane 4-8 kg, tyle że należy to przypisać głównie utracie wody, a nie tkanki tłuszczowej. Na domiar złego tak znaczna utrata płynów może powodować kłopoty z żołądkiem, wątrobą i jelitami.
Poza tym po zakończeniu kuracji często występuje efekt jo-jo - w ciągu siedmiu dni traci się np. 5 kg, a w ciągu kolejnych siedmiu przybywa drugie tyle. Dlaczego? Bo dieta ta wymaga bezpośrednio po jej zakończeniu zmiany nawyków żywieniowych i przejścia na potrawy o obniżonej kaloryczności.
Ostatnią, powszechnie zresztą znaną wadą diety jest możliwość występowania w trakcie jej stosowania zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego (np. wzdęcia, które powoduje kapusta) zwłaszcza u osób bardzo wrażliwych.
Monika Śliwa
Główny składnik diety, czyli kapusta, stanowi bardzo bogate źródło niezbędnych dla zdrowia substancji – zawiera m.in. bakterie kwasu mlekowego, witaminy C, B3, B5, B6, enzymy i minerały (potas, wapń, fosfor). Ponadto dzięki procesowi kiszenia powstaje w kapuście rzadka, bardzo cenna witamina B12, która wpływa na prawidłową pracę mózgu, usuwa zmęczenie psychiczne, stany lękowe i depresje. Lista dobroczynnych właściwości popularnego warzywa jest dużo dłuższa – pobudza ono przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami, wzmacnia układ nerwowy, ma działanie krwiotwórcze...
W zasadzie wszystko byłoby super gdyby nie to, że... No właśnie, nawet dieta oparta na tak zdrowym i dobroczynnym warzywku ma swoje minusy...
Dieta ta, choć bogata w warzywa i owoce, jest przykładem nieracjonalnego żywienia. Nie zawiera produktów zbożowych, jest w niej za mało żelaza, witaminy B1, B12, PP i białka. Osoba zdrowa, stosująca tę dietę przez tydzień, nie poniesie uszczerbku na zdrowiu. Odżywianie się w ten sposób przez kilka tygodni może już być niebezpieczne, ponieważ niedobory pewnych składników pokarmowych zaburzają funkcjonowanie organizmu, w wyniku czego pojawia się osłabienie, anemia, zmniejszenie odporności na infekcje.
Pora na kwestię utraty wagi... Dieta ta pozwala co prawda schudnąć reklamowane 4-8 kg, tyle że należy to przypisać głównie utracie wody, a nie tkanki tłuszczowej. Na domiar złego tak znaczna utrata płynów może powodować kłopoty z żołądkiem, wątrobą i jelitami.
Poza tym po zakończeniu kuracji często występuje efekt jo-jo - w ciągu siedmiu dni traci się np. 5 kg, a w ciągu kolejnych siedmiu przybywa drugie tyle. Dlaczego? Bo dieta ta wymaga bezpośrednio po jej zakończeniu zmiany nawyków żywieniowych i przejścia na potrawy o obniżonej kaloryczności.
Ostatnią, powszechnie zresztą znaną wadą diety jest możliwość występowania w trakcie jej stosowania zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego (np. wzdęcia, które powoduje kapusta) zwłaszcza u osób bardzo wrażliwych.
Monika Śliwa
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: kapuścianka zupa kapuściana zdrowie dieta odchudzanie