Kawa na lato - przepisy i receptury
2020-07-11 15:09:52Kawa jest porannym towarzyszem wielu osób. Bez niej nie można wyobrazić sobie dnia. Rodzaje i ceny ziaren są różne, ale najważniejsze jest to, jaki profil smakowy odpowiada nam najbardziej. Ktoś może lubić wyższą kwasowość z posmakiem wiśni a ktoś profil kwiatowy, łagodniejszy i bardziej subtelny. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Alternatywne kawy kryją w sobie wiele ciekawych odmian ziaren, które zaskoczą smakiem. Jeśli marzysz o czymś odświeżającym, pobudzającym w ciepły i upalny dzień najlepiej z dawką kofeiny, sprawdź nasze przepisy na kawę!
Zobacz także: jak parzyć czarną kawę >>
Klasycznie
Upał i skwar nie raz dają się we znaki. Trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu w takich dniach. Dodatkiem do zbilansowanej diety mogą być pyszne napoje kawowe, które zawierają w sobie kofeinę, która nie tylko pobudza, ale może złagodzić objawy migreny. Optymalna dawka kawy na dobę wynosi 3 espresso, które nie zaburzą funkcjonowania organizmu. W większej ilości magnez zaczyna wypłukiwać się z organizmu.
Aby urozmaicić sobie więc dzień, wystarczy zmieszać zaparzoną kawę z dowolnym mlekiem i ulubionymi dodatkami. Prawdziwą kawę mrożoną przygotowuje się z kostkami lodu i lodami waniliowymi, które wystarczy zblendować. Można je pominąć, jeśli ktoś nie toleruje laktozy. Bez nich kawa jest mniej słodka, ale też mniej kaloryczna. Jeśli ktoś woli opcję małej czarnej na zimno, może dodać do mocnego americano lodu. Dla miłośników toniku, połączenie go z espresso stworzy odświeżający, kawowy napój o lekko kwaskowym tonie. Jest to idealne połączenie wytrawnych składników, którym towarzyszy słodycz. Nie każdy jednak przepada za takim połączeniem.
Przygoda z kawą o wysokiej jakości
Do przygotowania kawy rodem z profesjonalnych kawiarni potrzeba młynka, na którym można ustawić parametry mielenia. Ceny ziaren wahają się od 30 do 50 złotych za półkilogramową paczkę. Do zaparzania potrzeba także wagi oraz naczyń, w których ekstrakcja będzie miała miejsce. W tym celu, jeśli nie posiada się ekspresu, trzeba zakupić dripper, chemex, aeropress bądź najprostszy French press, który często ma dodatkową funkcję spieniania mleka. Na dobrą sprawę można użyć ręcznej spieniaczki. Ciągnie to za sobą dłuższy czas przygotowywania kawy, ale na początku przygody z kawą nie zawsze posiada się taki sprzęt. Do naczynia, gdzie będzie zaparzona kawa, potrzebny jest filtr (French press ma już sito). Przyda się także termometr kuchenny, dzięki któremu temperatura będzie odpowiednia do sposobu parzenia. W przypadku alternatyw bywa bardzo różnie. Na samym początku najlepiej przestrzegać podstawowych parametrów, by poznać smak wydobywanej kawy i zapamiętać go. Później można śmiało zmieniać parametry.
Opcji na zimno jest wiele, zwłaszcza z kawami alternatywnymi, które mają różne blendy (mieszanki odmian). Jeśli ktoś obawia się, że ich profile będą ledwo wyczuwalne, warto spróbować dripa na lodzie, który zaparzany jest prawie w taki sam sposób, jak na ciepło. Wystarczy wsypać do serwera kilka kostek lodu i zmielić ziarna na innych ustawieniach. Długość parzenia także ulegnie zmianie, sposób zostaje jednak taki sam. Wszelkie wskazówki dostępne są na stronach poświęconych parzeniu kawy bądź na kanałach YouTube znanych baristów, takich jak James Hoffmann.
Porad dotyczących parzenia bądź ciekawostek na temat kawy udzielają także działacze facebookowych grup, zrzeszających kawowych miłośników. Szczególnie polecamy Krakowską Kooperatywę Kawową. Warto tam zajrzeć, bo użytkownicy dzielą się swoimi trikami oraz wpadkami, nie raz dodając zdjęcia kofeinowych wybuchów. Jeśli jednak wolicie kwestię przygotowania takiej kawy zostawić profesjonalistom, na pewno znajdzie się miejsce z kawą speciality, w którym bariści zaparzą taki napar, który zachwyci kubki smakowe każdego.
Popularna metoda parzenia na wakacyjny czas
Pewnie wielu ludziom znana jest czarna kawa z lodem i to nie musi być zwykłe americano. Cold brew dostępne jest w wielu sieciówkach, ale też w małych, lokalnych kawiarniach, które przykładają wagę do wysokiej jakości ziaren. Jak sama nazwa mówi, są one zaparzane na zimno. W jaki sposób? Jest to banalne, ale czasochłonne. Należy zmielić na średnią grubość dozę wybranej przez siebie kawy i zalać przefiltrowaną wodą o temperaturze pokojowej. Po jej wymieszaniu należy umieścić naczynie bądź starter w lodówce na 12 godzin.
Czas macerowania zależy jednak od grubości i jakości ziaren. Fusy, które tam pozostaną, utworzą unikatową esencję. Po tym czasie kawa gotowa jest do spożycia. Wystarczy przelać ją przez filtr bądź grube sito. Można w tym wypadku użyć także French pressu. Taki napój macerowany na zimno jest gładki, o małej kwasowości i idealnie gasi pragnienie. Poza tym nie jest tak intensywny, jak zwykła "mała czarna". Trzeba jednak pamiętać, że zawartość kofeiny jest wyższa niż w tradycyjnym naparze. W lodówce przefiltrowaną kawę można trzymać 2-3 dni.
Metoda cold brew nadaje się także do parzenia wspaniałej herbaty. Trzeba tylko pamiętać, że im lepsza jakość produktu, tym lepszy efekt. Herbatę białą, zieloną bądź cascarę (suszone wiśnie kawowca przypominającego w smaku kwaskowaty kompot) albo też owocowy susz moczy się w wodzie dłużej, bo od 12 do 24 godzin. Idealnie komponują się one potem z cytrusami. W przypadku cascary dodatki mogą być zbędne, bo ma tak ciekawy profil smakowy, że nie trzeba go niczym wzbogacać.
Kreatywność zawsze jest w cenie
Przepisów jest wiele. Wystarczy pozmieniać parametry związane z mieleniem i temperaturą. W przypadku kaw na zimno ważne są dodatki. Wszystko zależy od naszych preferencji, czy wolimy tradycyjne napary, które są w smaku powtarzalne czy coś wyjątkowego, co za każdym razem może nas zaskoczyć. Jedno jest pewne - większość napoi można serwować na zimno i nie utracą swojego wyjątkowego smaku.
Czas przygotowania nie musi trwać długo. Inspiracji w Internecie jest od groma, więc w wolnym czasie warto zgłębić tajniki parzenia wymarzonego naparu, który będzie można podawać także bliskim. Każdy może zaparzyć dobrą kawę, musi tylko wiedzieć, w jaki sposób wydobyć z niej najlepszą esencję. Praktyka czyni mistrza.
PJ
fot.1 Pexels.com/Ketut Subiyanto
fot.2 Pexels.com/ROMAN ODINTSOV
fot.3 Pixabay.com/ryanhidajat