Kawa orientalna
2007-11-06 19:33:04- 1,5 łyżeczki świeżo mielonej kawy
- jedną trzecią łyżeczki cynamonu
- szczyptę imbiru lub plasterek świeżego
- pełną łyżeczkę miodu gryczanego
Mieszaninę zalać dokładnie odmierzoną ilością filiżanek wody. całość podgrzewać aż do zagotowania, często mieszając. Kiedy kożuch z kawy zacznie się podnosić, tygielek należy zdjąć z ognia a napój rozlać do filiżanek. Można do smaku doprawić miodem. Można także, jeszcze przed gotowaniem, dodać po plasterku pomarańczy w przeliczeniu na filiżankę.
Kawa orientalna – przepis uproszczony
Porcja na jeden kubek:
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- jedna czwarta łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta imbiru
- 2,5 łyżeczki brązowego cukru
- mleko 2%
Kawę, imbir i cynamon zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby zajmowały pół kubka. Dopełnić kubek mlekiem. Dodać cukier do smaku. Można przybrać bitą śmietaną.
Katarzyna Pająk
(katarzyna.pajak@dlastudenta.pl)