Koktajl z borówek
2008-08-22 19:28:10- 0,5 kg borówek
- mały kefir (250 ml)
- szklanka mleka (250ml)
- 5 łyżeczek cukru (jeżeli borówki są słodkie to mniej)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 śmietanka Rama do ubijania
Wykonanie:
1. Śmietankę Rama ubić mikserem na najniższych obrotach i odstawić do lodówki na 15 minut.
2. W tym czasie przygotować koktajl: umyć borówki osuszyć na sitku, następnie zalać mlekiem i kefirem i rozdrobnić robotem kuchennym bądź blenderem. Gdy borówki będą już rozdrobnione, wsypać cukier i cukier waniliowy.
3. Podawać schłodzone w wysokich szklaneczkach, dekorując bitą śmietaną. W upał można także rozdrobnić kostki lodu i wrzucić do koktajlu, będzie on wtedy bardziej orzeźwiający.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)