Krem czekoladowy na zimne/ciepłe wieczory
2008-03-08 23:43:49- 1 opakowanie mleczka 7% ( 500ml)
- 1 szklanka mleka 3,5%
- 1 opakowanie bitej śmietany
- 7-8 łyżek kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- migdały w plasterkach do ozdoby
Przygotowanie:
Do miski wlewamy 200 ml mleczka 7% i wsypujemy zawartość opakowania bitej śmietany i energicznie ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji. Do małego garnka wlewamy 300 ml mleczka i 100 ml mleka 3,5%. Wstawiamy garnek na duży ogień i dodajemy 7-8 łyżek gorzkiego kakao przesiewając je przez sitko. Wszystko stale mieszamy i dodajemy 5 łyżek cukru pudru (jeżeli ktoś lubi mniej lub bardziej słodkie kakao dodajemy odpowiednio mniej lub więcej cukru pudru) także przesiewając je przez sitko. Mieszamy wszystko doprowadzając do wrzenia. Gdy zaczyna wrzeć odstawiamy i powtarzamy tą czynność po czym odstawiamy na bok. Tak przygotowana miksturę możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wersja na ciepło - gorące kakao:
Gorące kakao wlewamy do 4 szklanek (najładniej wyglądają przezroczyste szklanki do grzańca) na wierzch dajemy po dwie łyżki bitej śmietany, obsypujemy delikatnie gorzkim kakao przesianym przez sitko. Na czubku umieszczamy kółka płatków migdałowych.
Wersja na gorąco - krem czekoladowy:
Garnek odstawiamy do chłodnego miejsca i czekamy aż zawartość ostygnie, zimny garnek wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu dokładnie miksujemy i dzielimy na 4 części, które najlepiej serwować w pucharkach lodowych. Na dno dajemy mus czekoladowy, do każdego pucharka możemy jeszcze dołożyć po gałce lodów waniliowych. Następnie na wierzch nakładamy bita śmietanę i posypujemy kakao i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawanska@dlastudenta.pl)