Kremowe risotto z borowikami
2008-07-21 14:06:50Przyrządzanie: 20 min
potrawa wykwintna
Składniki na 4 porcje:
- 60 g masła
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 180 g okrągłego ryżu
- 3 łyżki białego wina
- 450 ml bulionu drobiowego
- 200 g borowików
- 150 ml gęstej śmietany
- 6 gałązek pietruszki
- 50 g tartego sera comté
- kilka gałązek trybuli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku roztopić 30 g masła i obsmażyć w nim na wolnym ogniu cebulę, nie dopuszczając, by się zrumieniła. Po kilku minutach wsypać ryż. Dobrze go obtoczyć w maśle i cebuli, aż ziarna będą szkliste. Podlać białym winem. Odczekać, aż ryż zupełnie je wchłonie. Dodać 150 ml bulionu drobiowego. Nadal gotować. Gdy bulion zostanie całkowicie wchłonięty, podlewać ryż kolejnymi porcjami bulionu. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 20 min.
2. Borowiki oczyścić, nie płukać w wodzie. Pokroić w kostkę o boku 1 cm. Na głębokiej patelni obsmażyć je na maśle, często mieszając, aż się lekko zrumienią. Osączyć. Odstawić.
3. Zlać tłuszcz od smażenia grzybów. Borowiki wrzucić znów na patelnię. Dodać śmietanę i dusić przez 8 min., aż składniki dobrze się zwiążą. Doprawić solą i pieprzem, dodać bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Zachować kilka całych listków pietruszki.
4. Ogrzać głębokie talerze. Połowę grzybów i ser dodać do risotta. Delikatnie wymieszać i przełożyć porcje risotta do ogrzanych talerzy. Na wierzchu ułożyć borowiki w śmietanie, przybrać kilkoma listkami trybuli i pozostałymi listkami pietruszki. Podawać.
Rada
Aby risotto się udało, należy podlewać ryż bardzo małymi porcjami bulionu, dodając płyn w miarę jak zostaje wchłonięty.