Kruche ciasto ze śliwkami
2017-09-11 10:16:16Wrzesień zdecydowanie pachnie śliwkami. Te pyszne owoce są znakiem rozpoznawczym złotej, polskiej jesieni. Śliwkowe ciasta nie bez powodu pokochały miliony osób. Proste w przygotowaniu słodkości można zrobić dosłownie w kilka chwil, a ich aromat wypełni cały nasz dom. Zobaczcie przepis na kruche ciasto ze śliwkami.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
400 gram śliwek płuczemy i usuwamy z nich śliwki. Zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek soku z cytryny i 2 łyżki kaszy manny. Odstawiamy na godzinkę.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, dodajemy 250 gram masła, 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy i wyklejamy nim nasmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Następnie wyciągamy z piekarnika i dodajemy na wierzch ciasta śliwki, które posypujemy cynamonem. Całość zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Podajemy z bitą śmietaną, lodami, lub posypujemy cukrem pudrem.
gol
fot. pixabay.com