Z kulinarnego bloga - Kobieta

Kulinarne podróże po Portugalii - tych potraw musisz spróbować

2020-10-14 10:00:49

"Co i gdzie mogę smacznie zjeść?" - pierwsza rzecz o której myślimy, niezależnie od kraju, do którego przyjeżdżamy. Portugalia nie jest najpopularniejszą destynacją dla turystów kulinarnych, jednak ma wiele ciekawostek, o których nigdy nie zapomnicie. Odkrywamy sekrety i przepisy na dania kuchni portugalskiej.

Portugalia Lisboa

Kuchnia portugalska jest połączeniem tradycji europejskich i smaków Nowego Świata i stworzona dla wszystkich, kto lubi jeść i pić do woli. W Portugalii nikt się nie śpieszy. Czas płynie powoli i portugalczycy jako prawdziwi koneserzy życia poznają naukę smacznego jedzenia. Tam - jak nigdzie indziej - możemy spróbować połączenie tłustych kanapek z kilkoma rodzajami mięs, pysznych ciast i wyjątkowego porto.

Krótko opisując portugalską kuchnię można powiedzieć, że jest zdrowa i niezdrowa, słodka i słona, prosta i skomplikowana. Równie popularne są potrawy z pieczonej morskiej ryby, jak i tłusty gulasz z wieprzowiną, kiełbasą i fasolą.

Będąc w kraju Vasco da Gamy, nigdy nie ominiesz gotowany na tysiące sposobów bardzo solony i suszony dorsz Bacalhau, który jest podstawą wielu portugalskich potraw. Portugalczycy uwielbiają dodawać go do dań mięsnych, naleśników i sałatek. A najsłynniejszym jest dorsz z ziemniakami skropiony oliwą i octem.

Innym wynalazkiem portugalczyków  jest Francesinha. Samo słowo “francesinha” oznacza “Małą Francuzeczkę”. To rodzaj kanapki, wymyślonej w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku przez portugalskiego emigranta, który wrócił z Francji. Zainspirowała go francuska kanapka Croque Monsieur z szynką i topionym serem, której on nadał portugalski charakter. Zamawiając danie o tej nazwie podświadomie oczekujecie, że zobaczycie coś wykwintne i wyrafinowane… Ale tak naprawdę przyniosą ogromną kanapkę , w której ukryta jest szalona ilość mięsa, kiełbasy i szynki. Oblany serem i jajkami i obficie polany sosem sandwicz podaje się oczywiście z porcją frytek! W ten sposób z lekkiej francuskiej przekąski portugalska francesinha przekształciła się w kompletne danie. Najlepiej uzupełnia ją ciemne piwo czy białe wino o intensywnym aromacie.

Portugalczycy mają szczególny szacunek do wina i sera. Wizytówką Portugalii jest słodkie wzmacniane wino porto oraz zielone, bardzo młode, lekko musujące Vinho Verde z północnego regionu Minha. Koniecznie musicie spróbować jeden z najsłynniejszych portugalskich serów - Queijo da Estrela oraz twardy lub półtwardy ser, pocodzący z Azor, o bogatym ostro-orzechowym smaku - Queijo de Sao Jorge.

Picie kawy dla portugalczyków jest rytuałem powtarzanym kilkakrotnie w ciągu dnia. Kawa jest mocna i podaje się w małych filiżankach. Nazywa się po prostu café. Dlatego wszyscy pasjonaci latte czy cappuccino z syropem karmelowym będą zmuszeni pić wyłącznie wino. Ogólnie dla portugalczyków picie kawy jest kultem i w każdej pastelarii (kawiarni) z pewnością zobaczycie ludzi wpadających na filiżankę kawy tuż przy barze.

Do kawy najlepiej będą pasowały tradycyjne ciastka - śmietankowe babeczki pastel de belem, które warto oczywiście skosztować w Belem (koło Lizbony), w cukierni, gdzie przygotowuje się je od 1837 roku! Najdelikatniejsze ciasto z lekko przypaloną, pachnącą karmelem skorupką i kremem podaje się na ciepło, prosto z pieca, chrupiące, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Dlatego ludzie z całej Europy przyjeżdżają do Lizbony, by skosztować słynnych słodyczy.

Nawet w czasach, kiedy kwarantanna nie pozwala nam na swobodne podróżowanie i poznanie tego przepięknego kraju, możemy postarać się dotknąć świata kuchni portugalskiej i przygotować pastel de nata w domu.

Składniki na 12 sztuk pastel de nata:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z połowy cytryny
  • 75 ml wody
  • połowa łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 dużych żółtek jajka

Przepis na pastel de nata

Rozgrzewamy piekarnik do 230C. Formę do ciasta smarujemy masłem.

W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu 150 ml mleka ze skórką cytryny i laską cynamonu. Resztę mleka (100 ml) dodajemy stopniowo do mąki. Gdy tylko mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego mleko i mąkę i zmniejszamy ogień do średniego. Ciągle mieszamy masę, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórki z cytryny.

Gotujemy w rondelku wodę i cukier na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zostawiamy jeszcze na 3-4 minuty. Wlewamy syrop do masy mlecznej, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zabieramy się za przygotowanie spodu babeczek. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 10-12 identycznych kawałków. Każdy umieszczamy w wysmarowanym masłem zagłębieniu w formie. Do naszej masy wylewamy żółtka i wszystko dokładnie wymieszujemy.

Nadzienie wlewamy do gniazd z ciastem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut aż wierzch będzie brązowy, może nawet być trochę spalony, bo tak tradycyjnie wyglądają ciasteczka w Portugalii.

Podajemy pastel de nata posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Bom apetite!

Olga Makarova

zdjęcia:

pixabay.com/z0man

pexels.com/Lisa Fotios

pexels.com/Daria Shevtsova

Słowa kluczowe: podróże, przepisy, dania, obiady, co się je, smaczne, 2020
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

Polecamy
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska o zdrowym żywieniu: Udaje mi się być przykładem dla moich dzieci [WIDEO]

Gdyby nie pandemia, wiele by się w naszej rodzinie nie zadziało - mówi propagatorka zdrowego stylu życia.

Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania

Masz może działkę i nie masz pomysłu, co zrobić z warzywami? Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować coś fantastycznego. Pokochasz te przepisy za smak i prostotę w wykonaniu!

Ostatnio dodane
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?