Kutia Wigilijna
2007-12-21 20:29:00Składniki:
- 0,5 kg maku
- 0,5 kg specjalnie oczyszczonej pszenicy na „kutię”
- 500 ml miodu
- duża garść rodzynek i migdałów
Mak płuczemy, następnie zalewamy wrzątkiem, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy go na ok. 10 godzin. Potem wylewamy mak na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy aż będzie miękka (wcześniej możemy ją namoczyć - wówczas nie będzie wymagała długiego gotowania). Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Miód rozpuszczamy, dodajemy zmielony mak, migdały oraz wcześniej sparzone rodzynki. Na samym końcu dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.
Możemy urozmaicić kutię dodając bakalie, suszone owoce itp. Ja na koniec zawsze dodaje sobie do kutii mleczko zagęszczone niesłodzone (Gostyń), wówczas nie jest taka sucha.
Agata Olszewska
(agata.olszewska@dlastudenta.pl)