Leczo
2008-09-06 11:04:04- cukinia (średni najlepsza)
- 3 papryki
- 1 kg pomidorów
- bakłażan
- 0,5 kg pieczarek
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,3 kg kiełbasy (niezbyt tłustej)
- sól
- pieprz
- majeranek, bazylia i natka pietruszki
Wykonanie:
1. Cukinię i bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w kosteczkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka, dolewamy troszkę wody i dusimy na małym ogniu.
2. Pieczarki obieramy, myjemy, sparzamy wrzątkiem i dusimy wraz z kostką grzybową w oddzielnym garnku.
3. Marchewki i pietruszkę myjemy, obieramy i ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Czosnek ucieramy.
4. Umyte pomidory kroimy i wrzucamy do garnka z cukinią. Wraz z pomidorami dodajemy utarty czosnek.
5. Jeśli decydujemy się na leczo mięsne wtedy cebule smażymy na małym ogniu z pokrojoną w kosteczkę kiełbasą. Jeśli zaś nasze leczo ma być zdecydowanie warzywne cebule wystarczy drobniutko pokroić i dodać do cukinii.
6. Przyprawiamy do smaku. Możemy oprócz podanych ziół dodać także 3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Gdy lubimy ostre potrawy możemy wkroić do lecza kilka papryczek chili.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)