Lekka zupa ze szpinaku z dynią i słonecznikiem
2008-11-26 09:24:25Składniki:
- 3 cebule
- 1 kg szpinaku (najlepiej świeżego ale może być mrożony)
- 100 g masła
- jogurt
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- opakowanie łuskanych nasion dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Roztapiamy masło i smażymy cebulkę aż się zeszkli. Wsypujemy szpinak. Wszystko podlewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Nie za długo, aby szpinak nie stracił koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Całość miksujemy. Na patelni prażymy bez tłuszczu nasiona słonecznika i dyni. Zupę polewamy z wierzchu jogurtem i posypujemy dynia i słonecznikiem. Smacznego!!
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)
- 3 cebule
- 1 kg szpinaku (najlepiej świeżego ale może być mrożony)
- 100 g masła
- jogurt
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- opakowanie łuskanych nasion dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Roztapiamy masło i smażymy cebulkę aż się zeszkli. Wsypujemy szpinak. Wszystko podlewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Nie za długo, aby szpinak nie stracił koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Całość miksujemy. Na patelni prażymy bez tłuszczu nasiona słonecznika i dyni. Zupę polewamy z wierzchu jogurtem i posypujemy dynia i słonecznikiem. Smacznego!!
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)