Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania
2020-07-23 09:40:47Czas upałów bywa męczący, trzeba pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w minerały i witaminy. Nawadnianie jest w takim czasie bardzo ważne. Lepiej wybierać więc naturalne składniki i korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Sprawdź nasze przepisy na lekkie przekąski i napoje!
Zobacz: Przepisy na lato z warzyw sezonowych>>
Coś na ząb
Zastosowanie warzyw w kuchni, jak i w całym gospodarstwie domowym nie zna granic. Zielone ogórki w ofercie spożywczej figurują w postaci lemoniady bądź plasterków wrzuconych do sałatki w postaci banalnej mizerii. Można nosić całe pudełko plastrów w upalne dni i traktować je jako przekąskę, która skutecznie utrzyma odpowiedni poziom wody w organizmie. Ponadto są idealnym środkiem na zmęczoną i suchą skórę, która potrzebuje nawilżenia. Plasterki nakłada się na oczy i ściąga po minimum kwadransie.
Jeśli mowa o soczystych warzywach warto wspomnieć o arbuzie, który od zawsze jest nieodłącznym elementem wakacji. Można go zasadzić nawet na balkonie! Niestety jest wymagającą rośliną. Rośnie pół roku i istnieje spore ryzyko, że wyjdą z tego nici. Trzeba być świadomym, że może nie wyrosnąć, a jego smak może być odległy od tego dobrze nam znanego. Schłodzony arbuz idealnie gasi pragnienie, a dzieciaki wprost go uwielbiają! Dla dorosłych można serwować go z kawałkiem dobrego sera typu feta. Przeciwieństwa smaków w końcu się przyciągają. Z pewnością taki duet znajdzie swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników.
Doskonałym źródłem witaminy C, której nie należy przedawkować, jest czerwona papryka. Zjedzenie jednej sztuki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie witamin z tej właśnie grupy. Wraz z rzodkiewką, którą w pełni można wykorzystać (liście i korzeń), można stworzyć pyszną sałatkę. Prócz tego, można ją ukisić w słoiku albo w podsmażonej formie połączyć z innymi warzywami. Garść mieszanki można wrzucić potem do kanapki i w ten sposób ją wzbogacić. Nie zapominajmy także o pietruszce, koperku i szczypiorku. Mogą stanowić zdrowszy zamiennik soli i pieprzu.
Zobacz też: przepisy na pyszne śniadania z wykorzystaniem owoców>>
Wykorzystuj produkty w całości
Liście marchwi i białej czy czerwonej rzodkiewki mają wszechstronne zastosowanie. Można je zblendować i wykorzystać jako pesto. Na kanapkach zielona pasta będzie prezentować się niezwykle dobrze i to nie tylko pod względem estetycznym. Zieleninę można także dodać do smoothie, które może stać się śniadaniem, bądź do kaszy, z którą będzie się doskonale komponować. Liście z warzyw okopowych w towarzystwie z ciecierzycą i ogórkami stworzą przepyszną sałatkę. Jeśli ktoś jest fanem kuchni roślinnej z pewnością znajdzie miejsce dla "niepotrzebnych liści".
Chłodniki z ogórków bądź z buraków i botwinki
idealnie nadadzą się na obiad. Wiadomo, że wtedy chciałoby się zjeść
coś lekkiego i taka opcja wydaje się niejako wybawieniem. Tak naprawdę z
zupami można poszaleć, wykorzystując ulubione warzywa. Bez problemu
można zrobić zupę krem pomidorowo-paprykową dla fanów czerwonych warzyw. Pomidory same w sobie zawierają sporo potasu. Warto samemu przyrządzić sok pomidorowy, znany z kartonowych pudełek albo nawet ketchup. Domowy znaczy lepszy!
Znajomość ziół może być teraz bardzo przydatna. Pokrzywa gotowa
do zerwania już od kwietnia świetnie nadaje się do lemoniad, ale także
do wytrawnych placuszków. Jej liście figurować mogą jako alternatywa dla
szpinaku. Można więc wykorzystać ją nie tylko do znanych każdemu
herbatek ziołowych.
Coś na ugaszenie pragnienia i... zapasy
Jeśli posiadasz sokowirówkę, zrób naturalny sok z marchwi, szpinaku, jarmużu czy nawet kapusty. Z takich warzyw można sporo wycisnąć! Być może przypomną Ci się czasy przedszkola, w którym wszystko, co było zielone, kojarzyło się z czystym złem. O zdrowy wygląd, skóry i włosów dba się przecież przez całe życie. Taka dawka antyoksydantów jest o wiele lepiej przyswajalna niż jakieś tabletki z apteki czy drogie serum do twarzy. Wypróbuj jakiś zestaw, a się zakochasz. Wakacyjne napoje tworzone są głównie z dodatkiem kostek lodu, więc praktycznie wystarczy do nich dodać kawałki ulubionych warzyw/owoców i voilà!
Dostęp do roślin pełnych witamin jest nieograniczony. Wybierajmy więc produkty z lokalnych targów bądź ekologicznych farm, gdzie nie są spryskiwane żadnymi chemikaliami. Warto zwracać uwagę na jakość kupowanych warzyw i owoców, bo im bardziej naturalne, tym zdrowsze i przy okazji można wesprzeć polskich rolników. Wiadomo, że czasy pandemii nie sprzyjały handlowaniu. Z zapasów warto przygotować przetwory, które będą cieszyć późną jesienią i zimą. Satysfakcja z samodzielnego wykonania gwarantowana, a malinowy sok do herbaty przyda się jak znalazł. Każda możliwość przygotowywania posiłków w kuchni może być okazją do spędzenia wspaniałego czasu z rodziną i do odkryć kulinarnych, które koniecznie trzeba spisać potem w zeszycie!
PJ
fot. Pexels.com/Magda Ehlers