Z kulinarnego bloga - Kobieta

Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania

2020-07-23 09:40:47

Czas upałów bywa męczący, trzeba pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w minerały i witaminy. Nawadnianie jest w takim czasie bardzo ważne. Lepiej wybierać więc naturalne składniki i korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Sprawdź nasze przepisy na lekkie przekąski i napoje!

Zobacz: Przepisy na lato z warzyw sezonowych>>

Sezonowe warzywa

Coś na ząb

Zastosowanie warzyw w kuchni, jak i w całym gospodarstwie domowym nie zna granic. Zielone ogórki w ofercie spożywczej figurują w postaci lemoniady bądź plasterków wrzuconych do sałatki w postaci banalnej mizerii. Można nosić całe pudełko plastrów w upalne dni i traktować je jako przekąskę, która skutecznie utrzyma odpowiedni poziom wody w organizmie. Ponadto są idealnym środkiem na zmęczoną i suchą skórę, która potrzebuje nawilżenia. Plasterki nakłada się na oczy i ściąga po minimum kwadransie.

Jeśli mowa o soczystych warzywach warto wspomnieć o arbuzie, który od zawsze jest nieodłącznym elementem wakacji. Można go zasadzić nawet na balkonie! Niestety jest wymagającą rośliną. Rośnie pół roku i istnieje spore ryzyko, że wyjdą z tego nici. Trzeba być świadomym, że może nie wyrosnąć, a jego smak może być odległy od tego dobrze nam znanego. Schłodzony arbuz idealnie gasi pragnienie, a dzieciaki wprost go uwielbiają! Dla dorosłych można serwować go z kawałkiem dobrego sera typu feta. Przeciwieństwa smaków w końcu się przyciągają. Z pewnością taki duet znajdzie swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników.

Doskonałym źródłem witaminy C, której nie należy przedawkować, jest czerwona papryka. Zjedzenie jednej sztuki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie witamin z tej właśnie grupy. Wraz z rzodkiewką, którą w pełni można wykorzystać (liście i korzeń), można stworzyć pyszną sałatkę. Prócz tego, można ją ukisić w słoiku albo w podsmażonej formie połączyć z innymi warzywami. Garść mieszanki można wrzucić potem do kanapki i w ten sposób ją wzbogacić. Nie zapominajmy także o pietruszce, koperku i szczypiorku. Mogą stanowić zdrowszy zamiennik soli i pieprzu

Zobacz też: przepisy na pyszne śniadania z wykorzystaniem owoców>>

Wykorzystuj produkty w całości

Liście marchwi i białej czy czerwonej rzodkiewki mają wszechstronne zastosowanie. Można je zblendować i wykorzystać jako pesto. Na kanapkach zielona pasta będzie prezentować się niezwykle dobrze i to nie tylko pod względem estetycznym. Zieleninę można także dodać do smoothie, które może stać się śniadaniem, bądź do kaszy, z którą będzie się doskonale komponować. Liście z warzyw okopowych w towarzystwie z ciecierzycą i ogórkami stworzą przepyszną sałatkę. Jeśli ktoś jest fanem kuchni roślinnej z pewnością znajdzie miejsce dla "niepotrzebnych liści".

Chłodniki z ogórków bądź z buraków i botwinki idealnie nadadzą się na obiad. Wiadomo, że wtedy chciałoby się zjeść coś lekkiego i taka opcja wydaje się niejako wybawieniem. Tak naprawdę z zupami można poszaleć, wykorzystując ulubione warzywa. Bez problemu można zrobić zupę krem pomidorowo-paprykową dla fanów czerwonych warzyw. Pomidory same w sobie zawierają sporo potasu. Warto samemu przyrządzić sok pomidorowy, znany z kartonowych pudełek albo nawet ketchup. Domowy znaczy lepszy!

Znajomość ziół może być teraz bardzo przydatna. Pokrzywa gotowa do zerwania już od kwietnia świetnie nadaje się do lemoniad, ale także do wytrawnych placuszków. Jej liście figurować mogą jako alternatywa dla szpinaku. Można więc wykorzystać ją nie tylko do znanych każdemu herbatek ziołowych.

Coś na ugaszenie pragnienia i... zapasy

Jeśli posiadasz sokowirówkę, zrób naturalny sok z marchwi, szpinaku, jarmużu czy nawet kapusty. Z takich warzyw można sporo wycisnąć! Być może przypomną Ci się czasy przedszkola, w którym wszystko, co było zielone, kojarzyło się z czystym złem. O zdrowy wygląd, skóry i włosów dba się przecież przez całe życie. Taka dawka antyoksydantów jest o wiele lepiej przyswajalna niż jakieś tabletki z apteki czy drogie serum do twarzy. Wypróbuj jakiś zestaw, a się zakochasz. Wakacyjne napoje tworzone są głównie z dodatkiem kostek lodu, więc praktycznie wystarczy do nich dodać kawałki ulubionych warzyw/owoców i voilà!

Dostęp do roślin pełnych witamin jest nieograniczony. Wybierajmy więc produkty z lokalnych targów bądź ekologicznych farm, gdzie nie są spryskiwane żadnymi chemikaliami. Warto zwracać uwagę na jakość kupowanych warzyw i owoców, bo im bardziej naturalne, tym zdrowsze i przy okazji można wesprzeć polskich rolników. Wiadomo, że czasy pandemii nie sprzyjały handlowaniu. Z zapasów warto przygotować przetwory, które będą cieszyć późną jesienią i zimą. Satysfakcja z samodzielnego wykonania gwarantowana, a malinowy sok do herbaty przyda się jak znalazł. Każda możliwość przygotowywania posiłków w kuchni może być okazją do spędzenia wspaniałego czasu z rodziną i do odkryć kulinarnych, które koniecznie trzeba spisać potem w zeszycie!

PJ

fot. Pexels.com/Magda Ehlers

Słowa kluczowe: przepisy, sałatki, koktajle, warzywa ogrodowe i sezonowe

Przepisy z sezonowych warzyw (6)

Smoothie
Pyszna zupa krem z papryki i pomidorów
Świeży sok pełen witamin
Prosta lemoniada ogórkowa
Błyskawiczna sałatka z tego, co masz pod ręką
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania

Masz może działkę i nie masz pomysłu, co zrobić z warzywami? Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować coś fantastycznego. Pokochasz te przepisy za smak i prostotę w wykonaniu!

Dieta odchudzająca
Dieta odchudzająca - o czym należy pamiętać? Warszawa

Przechodząc na dietę, powinniśmy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które pomogą nam w tej zmianie i co ważniejsze - w jej utrzymaniu.

Fit catering czy tylko na schudnięcie
Fit catering czy tylko na schudnięcie? Łódź

Zobaczcie, czym właściwie fit-catering jest i jak go stosować!

Polecamy
Proste przepisy na obiad z niskim indeksem glikemicznym

Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną. Jak się przed nią obronić? Przedstawiamy łatwe i szybkie przepisy z ograniczonym indeksem glikemicznym.

Fit catering czy wystarcza aby schudnąć
Fit catering czy wystarcza aby schudnąć? Katowice

Czy wystarczy go zamówić aby osiągnąć upragniony cel?

Ostatnio dodane
Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania

Masz może działkę i nie masz pomysłu, co zrobić z warzywami? Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować coś fantastycznego. Pokochasz te przepisy za smak i prostotę w wykonaniu!

Dieta odchudzająca
Dieta odchudzająca - o czym należy pamiętać? Warszawa

Przechodząc na dietę, powinniśmy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które pomogą nam w tej zmianie i co ważniejsze - w jej utrzymaniu.