Łosoś na Święta
2007-12-20 14:44:16Łososia norweskiego marynowanego w morskiej soli i soku z limonki podany z dipem koperkowym i tostami.
1. Filet z łososia ze skórą należy natrzeć solą morską, świeżo mielonym białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Obłożyć gałązkami kopru i trawą cytrynową.
2. Całość skropić kilkoma kroplami Wódki Żołądkowej Gorzkiej – miętowej.
3. Tak przyprawionego łososia marynujemy 12 godzin w lodówce.
4. Po wyjęciu z marynaty wykrawamy kilka cieniutkich plastrów układamy na talerzu w towarzystwie gęstego dipu koperkowego i na złoto przyrumienionych chrupiących tostów.
5. Dekorujemy cząstką limonki i gałązką kopru oraz źdźbłami trawy cytrynowej.
Idealnym połączeniem będzie kieliszek lekkiego alkoholu dla podkreślenia delikatnego smaku ryby. Na tak podawanego łososia zaprasza Paweł szef kuchni restauracji Sofa Clubisto znajdującej się na ul. E.Plater 28 (wejście od Nowogrodzkiej) w Warszawie.
www.sofa.waw.pl