Makaron na zielono
2007-12-20 00:57:22- szpinak mrożony
- makaron typu świdry
- śmietana
- czosnek
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 jajka
- sól, ziarenka smaku
Sposób przyrządzania:
1. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać sól.
2. Cukinię dokładnie obmyć, pokroić w cieniutkie plasterki.
3. Bakłażan obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę.
4. Cukinię i bakłażan dusić na małym ogniu w osobnym garnku przez kilka minut, dodając soli i przypraw do smaku.
5. Do rozmrożonego szpinaku dodać (około pół dużego kubeczka) śmietany. Wymieszać.
6. Rozbełtać 2 jajka i wymieszać ze szpinakiem.
7. Dodać duszone cukinię i bakłażan. Delikatnie wymieszać.
8. Dodać wyciśnięty czosnek (około 3-4 ząbki) i przyprawić ziarenkami smaku.
9. Ugotować makaron al dente.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)