Makaron wstążki ze szpinakiem
2008-11-27 10:38:25- opakowanie mrożonego szpinaku
- opakowanie makaronu wstążki
- masło
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 30 dag sera żółtego o intensywnym smaku (np. gruyer)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zamrożony szpinak roztapiamy w garnku. Gdy jest prawie roztopiony dodajemy trochę masła, bardziej dla smaku niż żeby przyspieszyć proces rozmrażania. Teraz pozostaje nam tak dodać poszczególne składniki, aby sos szpinakowy miała najlepszą dla nas konsystencję. Zwykle jedno jajko i 4 łyżki śmietany sprawiają, że sos jest zwarty i sycący. Ale, jeżeli wolimy gdy jest rzadszy można zrezygnować z jajka i dodać samą śmietanę. Pod koniec dodajemy przyprawy, czosnek oraz ser. Gotujemy makaron i niezwłocznie podajemy. Czyż to nie proste? Sprawdza się za każdym razem i niejedną osobę uleczyło ze szpinakowej traumy nabytej w przedszkolu. Polecam!!
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)