Masło czosnkowe
2007-10-13 20:14:07Jeden z moich numerów popisowych. Takie masło najbardziej nadaje się na grilla, bo cudownie smakuje na grzankach, ale nawet najzwyklejszy chleb smakuje z takim masłem wystarczająco dobrze, by mogło ono być jedynym do niego dodatkiem. Do przyrządzenia masła czosnkowego potrzebować będziemy:
- Miękkiego masła
- Czosnku (wedle uznania)
- Koperku
- Szczypiorku
- Soli
Najwygodniej jest skorzystać z miksera, ale jak go nie posiadamy, to widelcem też damy radę wymieszać odpowiednio składniki. Do miski wrzucamy masło, rozgniecione ząbki czosnku, koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i tyle! Prościutkie, ale jakie efektowne! Ja na kostkę masła daję ok. 4 ząbków czosnku. Można dodać trochę ziół prowansalskich albo bazylii. Masłem takim możemy posmarować kromki bagietki i zapiec je w piekarniku, albo możemy masłem tym nadziać roladki drobiowe i zrobić czosnkowego de volaille. Smakuje znakomicie z pomidorem albo świeżym ogórkiem. Po prostu smakuje, jakkolwiek by go nie jeść.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- Miękkiego masła
- Czosnku (wedle uznania)
- Koperku
- Szczypiorku
- Soli
Najwygodniej jest skorzystać z miksera, ale jak go nie posiadamy, to widelcem też damy radę wymieszać odpowiednio składniki. Do miski wrzucamy masło, rozgniecione ząbki czosnku, koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i tyle! Prościutkie, ale jakie efektowne! Ja na kostkę masła daję ok. 4 ząbków czosnku. Można dodać trochę ziół prowansalskich albo bazylii. Masłem takim możemy posmarować kromki bagietki i zapiec je w piekarniku, albo możemy masłem tym nadziać roladki drobiowe i zrobić czosnkowego de volaille. Smakuje znakomicie z pomidorem albo świeżym ogórkiem. Po prostu smakuje, jakkolwiek by go nie jeść.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: masło czosnkowe przepisy kulinarne kulinaria gotowanie