Metale ciężkie w żywności – nie daj się truć!
2012-09-24 12:18:48O szkodliwym oddziaływaniu metali ciężkich wie prawie każdy, ale gdzie je możemy znaleźć? Spożywanie dużej ilości pokarmów szczególnie w nie bogatych może skutkować objawami, których zazwyczaj nie łączymy bezpośrednio z pożywieniem. Oto lista, która może Cię zaskoczyć!
Aluminium
Źródła pokarmowe:
ser żółty, barwniki do żywności, pestycydy, proszek do pieczenia
Gdzie jeszcze? Izolowane druty elektryczne, filtry papierosów bądź spaliny samochodowe!
Możliwe działanie:
zaburzenia motoryki jelit, zgaga, bóle głowy, niewydolność nerek, skurcze nóg, niewydolność wątroby
Arsen
Źródła pokarmowe:
ostrygi, krewetki
Gdzie jeszcze? Spalanie węgla!
Możliwe działanie:
bóle brzucha, łamliwość paznokci, wzrost ryzyka nowotworów, infekcje układu oddechowego, wypadanie włosów
Kadm
Źródła pokarmowe:
cukierki, kawa rozpuszczalna, ostrygi, nerki, wątroba
Gdzie jeszcze? Oleje samochodowe, baterie, dym tytoniowy, plastik, ścieki, marihuana!
Możliwe działania:
łysienie, anemia, choroby kości, nowotwory, hipercholesterolemia, bóle głowy, cukrzyca, zaburzenia trawienia, marskość wątroby, osteoporoza, choroby prostaty, problemy trawienne
Miedź
Źródła pokarmowe:
wywary kostne, żelatyna, piwo, baranina, wątroba, homary, olej kukurydziany, margaryna, ostrygi, okoń, mięczaki
Gdzie jeszcze? Rury, stopy w plombach stomatologicznych, preparaty grzybobójcze!
Możliwe działania:
grzybice, nadciśnienie tętnicze, brak miesiączki, bóle stawowe, choroby trzustki, jąkanie, próchnica, niedobór żelaza, chłoniaki, migrena, nadmiar estrogenów
Ołów
Źródła pokarmowe:
wywary kostne, puszkowane warzywa i owoce, podroby, wątróbka
Gdzie jeszcze? Popiół, spaliny samochodowe, kurz domowy, odpady przydrożne, szpachlówka!
Możliwe działania:
alergie, bóle brzucha, bóle pleców, zaparcia, obniżone IQ, dysleksja, choroby nerek, obumieranie płodów
Nikiel
Źródła pokarmowe:
masło, uwodornione tłuszcze i oleje, margaryna, sztuczna bita śmietana, ostrygi, algi morskie
Gdzie jeszcze? Nawozy sztuczne, odpady przemysłowe!
Możliwe działania:
zaburzenia hormonalne i lipidowe, choroby skóry, zawały serca, nowotwory jelit
Bądźmy zatem ostrożni przy wyborze ww. produktów, jeśli to możliwe ograniczmy ich spożycie. Pamiętajmy, że to dawka czyni truciznę tak więc dbajmy o zróżnicowaną jak najmniej przetworzoną dietę bogatą w warzywa i owoce.
Joanna Jamróz
YOUR-naturalhealth.blogspot.com