Moc miodu
2010-01-24 02:12:46Miód jako produkt spożywczy i leczniczy jest znany już od kilku tysiącleci. Pozytywnie wpływa na prawie cały nasz układ trawienny i odpornościowy, nie może więc dziwić fakt, że Hipokrates stworzył ponad 300 przepisów zawierających właśnie ten smakołyk!
Jego właściwości są wykorzystywane zarówno w kulinariach, jak i kosmetyce, a nawet medycynie. Jest łatwo dostępny, jednak większość ludzi nie jest nawet świadoma, jak bardzo może on być pomocny w życiu codziennym. Produkują go pszczoły z pyłku i nektaru kwiatowego, tworząc tzw. plastry.. Warto docenić tutaj ich pracę, ponieważ do wyprodukowania słoika miodu, owady te muszą ponad 4 miliony razy przysiąść na płatkach kwiatów, w celu pobrania pyłku! Miód, choć wydaje się niepozorny, ma mnóstwo wartości odżywczych i potrafi wręcz zdziałać cuda. Jest podstawowym składnikiem menu dla sportowców, naukowców i osób, które są przeciążone pracą lub nauką. Zawarte w nim cukry szybko zamieniają się w energię, wpływając również pozytywnie na nasze samopoczucie. Co ciekawe, osoby odchudzające się nie muszą rezygnować z tego słodkiego przysmaku. Miód zawiera cukry proste, które pomagają oczyścić organizm z toksyn, co sprawia, że nie tylko łatwiej nam jest zgubić fałdki na brzuchu, ale również pozbyć się np. cellulitu.
Jeden z pierwszych i najsłynniejszych lekarzy- Hipokrates, był wielkim smakoszem miodu. Szybko jednak odkrył, że poza wartościami smakowymi, posiada on również działanie lecznicze. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, dzięki swojemu działaniu antybiotycznemu. Badania wskazują, że spożywanie zaledwie jednej łyżki miodu, zmniejsza szanse zachorowania na grypę, dlatego warto nim zastępować cukier np. przy słodzeniu herbaty. Popularne stało się także ostatnimi czasy leczenie miodem alergii. Osoby uczulone na określony rodzaj pyłku, spożywają specjalny miód, wytworzony z tej rośliny, dzięki czemu stopniowo oswajają organizm z ową rośliną, likwidując jednocześnie alergię. Miód także często jest wykorzystywany przy leczeniu depresji. Zawarty w nim cukier wpływa pobudzająco i poprawia samopoczucie, podobnie jak czekolada.
Miód bije rekordy popularności również jako składnik kosmetyków. O jego wpływie na wygląd doskoanel wiedziała już Kleopatra, często stosując kąpiele z dodatkiem miodu. Ma on działanie złuszczające, oczyszczające, a także napina skórę i ją ujędrnia. Sami możemy go również stosować jako peeling. Nie tylko oczyszcza naskórek z obumarłych komórek, ale również zamyka pory. Łatwym i szybkim przepisem na utratę cellulitu, jest robienie raz w tygodniu peelingu całego ciała. Możemy do tego wykorzystać miód i kawę, robiąc mieszankę, tj. 5 łyżek kawy niemielonej łączymy z 3 łyżeczkami miodu i zalewamy połową szklanki gorącej wody. Po 10 minutach wsmarowujemy taką maść w skórę nóg i pośladków, po czym dokładnie spłukujemy. Jeśli przejrzymy szczegółowy skład większości kosmetyków, sami zauważymy, że miód jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w ich produkcji.
Ludzie wykorzystują miód już od kilku tysięcy lat. Warto włączyć go do swojego menu, a spożywając go regularnie, możemy być pewni, że szybko ujrzymy pierwsze efekty!
Joanna Tomczyk
(joanna.tomczyk@dlastudenta.pl)