Najzdrowsze przyprawy na świecie
2018-12-06 12:24:30Przyprawy i zioła towarzyszą nam w codziennym życiu kulinarnym, urozmaicając smak jedzenia. Ludzie korzystają z nich tysiące lat, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że wiele dodatków do potraw posiada właściwości lecznicze. Zioła zapobiegają wielu chorobom i dolegliwościom, dlatego chcielibyśmy wam przedstawić ich naukowe podstawy. Zobacz, jakie są najzdrowsze przyprawy na świecie!
Czarnuszka - właściwości i zastosowania
Znany dodatek, ale rzadko używany w domowej kuchni. Można go spotkań w pieczywie, a także w twarogach i pastach. Czarnuszka zapobiega wielu schorzeniom górnych dróg oddechowych. Redukuje również problemy trawienne i dobrze działa na zmiany trądzikowe na twarzy.
Imbir - właściwości i zastosowania
Składnik, który można wykorzystać do zrobienia koktajlu, herbaty lub innych potraw. Znajdziemy go także w sosie sojowym. Imbir ma wiele właściwości leczniczych - pomaga m.in. przy rozstroju żołądka, łagodzi przeziębienie, zwalcza bóle reumatyczne, a nawet redukuje mdłości, które występują przy stosowaniu chemioterapii.
Kurkuma - właściwości i zastosowania
Przyprawa znana z Indii nadaje się idealnie do mięs, a także herbat. Kurkuma pomaga m.in. na szybsze gojenie się ran, tłumienie stanów zapalnych, zmniejszenie guzów oraz łagodzenie bólów reumatycznych. Może także zniwelować postępowanie Alzheimera, cukrzycy i chorób serca.
Papryka chili - właściwości i zastosowania
Papryka chili jest ostra, ale to nie oznacza, że nie ma właściwości leczniczych. Okazuje się, że zwiększa ona spalanie tłuszczu, przyspieszając nasz metabolizm oraz zmniejsza prawdopodobieństwo występowania wrzodów. Możemy ją wykorzystywać do mięs i innych potraw. Paprykę chili znajdziemy także w czekoladzie.
Szałwia - właściwości i zastosowania
Piliście kiedyś herbatę z szałwią? Jeśli nie, to warto spróbować, ponieważ jest to składnik, który łagodzi bóle gardła, dobrze działa na żołądek oraz pomaga na pamięć, co może zniwelować wczesne fazy postępowania choroby Alzheimera.
Cynamon - właściwości i zastosowania
Cynamon można jeść z owocami, orzechami, a także daniami mlecznymi. Jest to bardzo dobry składnik dla cukrzyków, ponieważ powstrzymuje gwałtowne wzrosty poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, cynamon pomaga przy niestrawności.
Rozmaryn - właściwości i zastosowania
Rozmaryn to przyprawa, którą możemy wykorzystać do ziemniaków, a także mięs i marynat. Składnik ten ma wiele pozytywnych właściwości, m.in. zwalcza bakterie, zapobiega szybkiemu psuciu się mięsa oraz poprawia pracę mózgu. Podobno zapach tej przyprawy pomaga wykonywać skomplikowane testy pamięciowe i logiczne.
PW
fot. Pixabay.com
Źródło: blogrowerowy.pl, fabrykasily.pl