Naleśniki
2007-10-13 20:17:37W moim zbiorze przepisów kulinarnych najlepsze naleśniki figurują pod nazwą „Naleśniki Jagody”. Dostałam ten przepis od koleżanki z roku i od tamtej pory nie robię innych niż te właśnie. Podaję składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- ok. 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Jeżeli mamy wszystkie składniki w odpowiedniej ilości, możemy przystąpić do pracy:
1. Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka i mieszamy.
2. Dodajemy olej, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3. Powoli dosypujemy mąki i ciągle mieszamy, aby nie powstawały grudki.
4. Gotowe ciasto najlepiej wstawić na ok. pół godziny do lodówki, ale można też od razu smażyć.
5. Najlepiej jest rozgrzać patelnię i posmarować jej dno olejem (np. nasączyć nim kuchenny ręcznik papierowy)
6. Wlewamy na patelnię ciasto (ok. 1 średniej chochli) i przechylamy patelnię w różne strony, by ciasto rozlało się po całej powierzchni garnka.
7. Po niecałej minucie przewracamy naleśnik na drugą stronę i po chwili jest gotowy.
Naleśniki każdy je z czym lubi. Ta wersja naleśników nadaje się raczej do spożywania „na słodko”. Można do ciasta wetrzeć jabłka i dodać trochę cynamonu – są wtedy przepyszne!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- ok. 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Jeżeli mamy wszystkie składniki w odpowiedniej ilości, możemy przystąpić do pracy:
1. Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka i mieszamy.
2. Dodajemy olej, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3. Powoli dosypujemy mąki i ciągle mieszamy, aby nie powstawały grudki.
4. Gotowe ciasto najlepiej wstawić na ok. pół godziny do lodówki, ale można też od razu smażyć.
5. Najlepiej jest rozgrzać patelnię i posmarować jej dno olejem (np. nasączyć nim kuchenny ręcznik papierowy)
6. Wlewamy na patelnię ciasto (ok. 1 średniej chochli) i przechylamy patelnię w różne strony, by ciasto rozlało się po całej powierzchni garnka.
7. Po niecałej minucie przewracamy naleśnik na drugą stronę i po chwili jest gotowy.
Naleśniki każdy je z czym lubi. Ta wersja naleśników nadaje się raczej do spożywania „na słodko”. Można do ciasta wetrzeć jabłka i dodać trochę cynamonu – są wtedy przepyszne!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: naleśniki naleśnik przepisy kulinarne kulinaria gotowanie