Naleśniki z kaszą gryczaną i serem
2009-01-13 11:11:49Podobny przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy. Trochę go zmodyfikowałam ze względu na zawartość lodówki, zatem podaję swoją wersję.
Składniki:
Naleśniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 0,5 szkl. kaszy gryczanej
- 200g sera żółtego (w kawałku)
- 0,5 cebuli
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
3. Przygotowujemy farsz: ser trzemy na tarce, dodajemy kaszę, jajko, podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę i śmietanę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
4. każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w rulon.
5. Podsmażamy i podajemy udekorowane kleksem śmietany.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Składniki:
Naleśniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 0,5 szkl. kaszy gryczanej
- 200g sera żółtego (w kawałku)
- 0,5 cebuli
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
3. Przygotowujemy farsz: ser trzemy na tarce, dodajemy kaszę, jajko, podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę i śmietanę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
4. każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w rulon.
5. Podsmażamy i podajemy udekorowane kleksem śmietany.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)