Różności - Kulinaria

Nasza-kasza

2011-01-28 14:02:14

Mieszkańcy środkowej czy zachodniej Polski nie do końca znają możliwości kaszki kukurydzianej. Jest ona natomiast znana we wschodniej Małopolsce oraz w Europie Południowo-Wschodniej.

Kaszę kukurydzianą wytwarza się oczywiście z przemiału kukurydzy. Jak wszystkie kasze, również kaszka kukurydziana może pochwalić się bardzo pozytywnymi właściwościami. Jest jednym z produktów stosowanych w diecie bezglutenowej, dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy A, B i E, zawiera związki mineralne (magnez, potas, fosfor) oraz mikroelementy (selen, kobalt). Można z niej sporządzić gotowe potrawy z dodatkiem owoców, sera, śmietany, konfitur. Świetnie sprawdza się także w diecie małego dziecka. W krajach latynoskich produkuje się z niej mąkę kukurydzianą, z której później wyrabia się świetnie znane - także u nas - placki tortilla.

Kaszka kukurydziana w naszej szerokości geograficznej znana jest przede wszystkim ze swej obecności w… mamałydze. Mamałyga to narodowa, rumuńska potrawa, którą pierwotnie przygotowywano z kaszy gryczanej. Dawniej nazywana była potrawą biedoty i spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie oraz na obiad – jako dodatek. Obecnie Rumuni spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją z owczym lub krowim serem – na słodko. Odmianą mamałygi jest polenta, czyli ludowa potrawa z Włoch. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest jej grillowanie. Gotową masę przekłada się do niskiego naczynia, by wystygła, a następnie kroi na kawałki i grilluje. Często podaje się ją z masłem, serem czy z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub bulionu), choć tak naprawdę sposobów podania polenty jest we włoskiej kuchni kilkaset.

Kaszka kukurydziana nie jest szczególnie popularna w naszym kraju i występują kłopoty, żeby ją spotkać w marketach – mówi Tomasz Czubachowski, Brand manager marki Bio Raj, specjalizującej się w produktach rolnictwa ekologicznego. Polenta występuje w trzech głównych odmianach – żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera), najczęściej jednak, tak jak i w naszej ofercie, można spotkać się z odmianą żółtą. Kaszka kukurydziana nie zawiera glutenu i to właśnie konsumenci, u których występuje brak tolerancji na tę mieszaninę białek, najlepiej znają możliwości polenty.

Jak przygotować polentę?
Tak naprawdę potrzebna jest tylko kaszka kukurydziana – polenta, woda, sól i… dużo energii. Do zagotowanej wody należy wsypać powoli polentę, mieszając dynamicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Po dwóch minutach należy zmniejszyć ogień, zamienić trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zaopatrzyć się w cierpliwość - sekretem udanej polenty jest jej odpowiednia gęstość, którą danie osiąga… po 40 minutach ciągłego mieszania! Idealna polenta po tym czasie przestaje przylegać do ścianek naczynia i nabiera jednolitej, kremowej konsystencji. Ze szpinakiem, prawdziwkami, porami i grillowanym kurczakiem, sosem serowym czy też pomidorowym z pewnością będzie smakowała wyśmienicie.

ip

Słowa kluczowe: kasza kukurydziana dieta bezglutenowa błonnik mamałyga polenta
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

5 powodÃłw, dla ktÃłrych warto jeść banany
5 powodów, dla których warto jeść banany

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany.

Polecamy
Najlepsze przyprawy na jesień
5 najlepszych przypraw na jesień

Sprawdź, które przyprawy warto dodać do jesiennych potraw.

durian
Durian z żytniówką, czyli śmiertelnie niebezpieczne połączenie

Dowiedz się więcej na temat zabójczej mieszanki, której znajomość wyceniono na 20 tysięcy złotych!

Polecamy
Ostatnio dodane
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?