Polędwiczki po meksykańsku
2009-06-09 10:24:36- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 opakowanie kukurydzy w puszce
- Małe opakowanie fasolki czerwonej w puszcze
- Pomidory w zalewie lub 4 duże, dojrzałe
- 2 cebule
- 2 małe papryczki chilli
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Polędwiczki pokroić w cienkie paseczki, o wymiarach 10x50 mm, przyprawić i zeszklić na oliwie z oliwek.
2. Następnie dodać do nich pomidory w zalewie, bądź pokrojone w grubą kostkę pomidory i dusić na wolnym ogniu, dopóki mięso nie zmięknie.
3. Cebulę zeszklić w rondelku na oliwie z oliwek. Potem zalać ½ szklanki wody i gotować, dopóki woda odparuje.
4. Pod koniec gotowania dodać fasolkę i kukurydzę oraz wkroić papryczki. Dokładnie wymieszać z cebulą.
5. Podawać ciepłe z kuskusem, dzikim ryżem lub ciemnym makaronem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)