Polędwiczki zapiekane w serze
2009-08-11 16:06:26- 2 polędwiczki wieprzowe
- 6 plasterków sera gouda
- Olej z pestek winogron
- Łyżka musztardy chrzanowej
- Natka pietruszki
- Majeranek
- Sól, pieprz
- Cukinia mała
- 5 pomidorów
Wykonanie:
1. Polędwiczki myjemy, osuszamy.
2. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5cm. Smarujemy musztardą. Doprawiamy przyprawami.
3. Zostawiamy pod przykryciem na noc.
4. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju winogronowym.
5. Pod koniec smażenie kładziemy na wierzchnią stronę plasterek sera. Zdejmujemy z ognia, gdy ser się stopi.
6. Cukinię i pomidory myjemy, kroimy i dusimy ok.15 minut.
7. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
8. Danie podajemy z ryżem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)