Pomysły na lekkostrawną kolację [PORADNIK]
2015-05-15 14:39:39Kolacja to ostatni posiłek dnia. Powinna być lekkostrawna, by w nocy nasz organizm odpoczywał, a nie męczył się trawieniem. Jest wiele prostych i smacznych potraw, które są jednocześnie lekkostrawne i odżywcze.
Składniki
Kolacja powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze, takie jak pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone oraz węglowodany złożone oraz witaminy i sole mineralne. Właściwie zbilansowana kolacja wspomaga regenerację organizmu oraz jego prawidłowe funkcjonowanie. Kolacja powinna zawsze być spożywana minimum dwie godziny przed snem.
Na ciepło
Na początku musimy ustalić, czy mamy ochotę na ciepłe danie, sałatkę, czy może kanapki. Możliwości jest wiele, ale zawsze najważniejsze są używane produkty. Jeśli mamy ochotę zjeść coś na gorąco można stosować gotowanie tradycyjne, lub na parze. Unikajmy smażenia. Dobrym pomysłem w takim wypadku może porcja gotowanych warzyw z dodatkiem makaronu i herbata owocowa do picia. Można zjeść również gotowane udko z kurczaka, czy inne tzw. chude mięso. Można również ugotować sobie kilka pierogów, leczo, lub zrobić jajecznicę.
Na zimno
Bardziej tradycyjnym sposobem na kolację będą kanapki. Używajmy jednak pieczywa chrupkiego, lub ciemnego. Jeśli musimy, stosujmy masło zamiast margaryny. Na kanapce powinny wylądować wędliny drobiowe oraz obowiązkowo dużo warzyw.
Amatorzy sałatek będą mieli spore pole do popisu. Mogą użyć pomidorów (bez skórki), sałatę, brokuły, jako, czy ewentualnie kawałki gotowanego kurczaka. Zwolennicy nabiału powinni spróbować na przykład owsianki na mleku z dodatkami, lub musli z jogurtem naturalnym. Smaczny będzie też serek wiejski ze szczypiorkiem i papryką. Pamiętajmy, że zdrowa kolacja powinna być jednym z pięciu posiłków jakie zjadamy dziennie oraz zwieńczeniem całego dnia zdrowego odżywiania się.
Michał Derkacz